Zuzana Čaputová ŠOKOVALA! Vyhrážajú sa jej zabitím
04 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky bola hostkou v RTVS. Vyjadrila sa k §363, aj k tomu, či podá podnat na disciplinárne konanie voči Marošovi Žilinkovi, Generálnemu prokurátorovi Slovenskej republiky. Vzápätí doslova šokovala, keď uviedla, že sa jej vyhrážajú zabitím! Vie, čo urobí!

V rozhovore pre RTVS prezidentka prezradila, že už nejaký čas čelí vyhrážkam smrti, pričom zdôraznila, že ľudia, ktorí tak robia, používajú slová, ktoré prezidentke adresuje predovšetkým Smer Roberta Fica (58), informuje Pluska.

Zuzana Čaputová poukázala na čoraz polarizujúcu a radikálnejšiu spoločnosť a uviedla aj to, že politici by podľa nej mali zvážiť, čo hovoria.

Zo strany politikov ju predovšetkým Robert Fico a podpredseda Smeru Ľuboš Blaha (42) nazývajú vlastizradkyňou, agentkou USA alebo agentkou amerického finančníka Georgea Sorosa (92). „Ľudia, ktorí sa mi vyhrážajú zabitím, používajú tie isté slová,“ povedala podľa Plusky Zuzana Čaputová.

„Páni, ktorí to šíria vedome, klamú,“ dodala tiež.

V RTVS tiež uviedla, že za vyhrážky už podala trestné oznámenia a zvažuje aj ďalšie právne kroky.

 Vyjadrila sa aj §363 aj k Marošoci Žilinkovi

Ak je tu odborná polemika o využívaní paragrafu 363 Trestného poriadku či právomoci generálneho prokurátora, mal by dať na ňu odpoveď Ústavný súd (ÚS) SR. Myslí si prezidentka Zuzana Čaputová. 

Vedie preto odborné debaty o prípadných podaniach na ÚS. Disciplinárny návrh na generálneho prokurátora Maroša Žilinku zatiaľ neplánuje. Rozhodnutie o zrušení obvinení v kauze Súmrak si Čaputová chce preštudovať.

Parlament by mal podľa prezidentky zregulovať aplikáciu paragrafu 363 napríklad v prípade, keď už do hry vstúpil súd. Hovorí tiež o dlhoročnej polemike o nastavení systému prokuratúry.

"U nás má generálny prokurátor silné právomoci," povedala s tým, že mala od vlády očakávania, že zreviduje postavenie prokuratúry.

Rieši preto ďalšie možnosti, napríklad možnosť preskúmať ústavnosť paragrafu 363 na ÚS.

"Takýto návrh je tam od skupiny poslancov, ale viem si predstaviť posilnenie argumentácie v mojom vlastnom podaní na to, aby ÚS povedal, či je takýto silný nástroj v súlade s ústavou," povedala.

ZUZANA ČAPUTOVÁ UŽ VIE, ČI PODÁ §363 NA ÚSTAVNÝ SÚD! Čo zvažuje s Marošom Žilinkom?
Ak je tu odborná polemika o využívaní paragrafu 363 Trestného poriadku či právomoci generálneho prokurátora, mal by dať na ňu odpoveď Ústavný súd (ÚS) SR. Myslí si prezidentka Zuzana Čaputová. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 odpovedala aj na... Čítať ďalej
04 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik