Ich nepriatelia sa môžu doslova schovať, keď sa TOTO podarí! Krajina, ktorá buduje najsilnejšie pozemné sily v Európe je našim susedom
21 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Poľská armáda musí byť taká silná, aby nemusela kvôli svojej sile ani bojovať," uviedol poľský premiér  Mateusz Morawiecki. Poľsko podľa denníka Politico buduje jednu z najväčších armád na kontinente.

Náladou v celej Európe pred niekoľkými dňami otriasla správa, že poľská raketa zasiahla Poľské územie. Podľa doterajších hodnotení išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o ukrajinskú raketu. Poľsko, ktoré stojí bok po boku Ukrajiny v rusko-ukrajinskom konflikte, sa rozhodlo, že bude dlhodobo a vysokým tempom rozvíjať svoju armádu a zdá sa, že preradilo na ešte vyšší rýchlostný stupeň.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki nedávno hovoril o tom, že armáda Poľska musí byť taká silná, aby nemusela kvôli svojej sile bojovať a poľský minister obrany Mariusz Blaszczak ešte v lete uviedol, že jeho krajina musí vybudovať najsilnejšie pozemné sily na kontinente.

To je cesta, ktorou idú Poliaci. 

Už teraz majú viac tankov a protilietadlových zbraní ako Nemecko. do roku 2035 chcú získať 300 000 vojakov, pričom Nemecko má 170 000 vojakov.

Túto jar Poľsko podpísalo takmer päťmiliardovú zmluvu s Američanmi na nákup 250 tankov Abrams, ktoré by nahradili 240 sovietskych tankov poskytnutých Ukrajine. Americké F-16 slúžia v poľskom letectve a už v roku 2020 Varšava súhlasila s nákupom 32 stíhačiek F-35.

TURECKO SA PRIPRAVUJE! Silné vyhlásenie prezidenta Erdogana
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyhlásil, že vojenská operácia tureckej armády na severe Sýrie a Iraku sa nemusí obmedziť len na údery zo vzduchu, ale budú sa viesť aj diskusie o zapojení pozemných jednotiek. Ako informovala... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Najnovším partnerom Poliakov v zbrojení je Južná Kórea

S ázijskou krajinou bola podpísaná zmluva v hodnote viac ako desať miliárd dolárov na nákup 180 tankov K2 Black Panther, 200 samohybných diel K9 Thunder, 48 ľahkých bojových lietadiel FA-50 a 218 raketometov Chunmoo.

Z Južnej Kórey získa Poľsko celkovo tisíc tankov K2 a šesťsto samohybných diel K9.

Podľa Politico v súčasnosti žiadna iná západná krajina nie je vyzbrojená v takom veľkom rozsahu.

Portál Mandiner informuje, že juhokórejskými tankami, ktoré sa plánujú regulovať popri už existujúcom vybavení, ale z veľkej časti sú vyrábané lokálne, bude v systéme v Poľsku celkovo približne 1 200 tankov a celkových 680 samohybných zbraní.

Prestíž poľských ozbrojených síl je vysoká vďaka neustálej, vnímanej skutočnej a historickej ruskej hrozbe. Jasne to dokazuje skutočnosť, že dokonca aj vlády, ktoré od hospodárskeho kolapsu v roku 1981 uplatňovali mimoriadne disciplinovanú finančnú politiku, neustále udržiavali rozpočet na obranu nad alebo okolo 2 %, ktorá sa v roku 2022 zvýšila na 5 %.

V rámci ambiciózneho rozvoja ozbrojených síl mnohé objednané zbraňové systémy ešte neboli uvedené do prevádzky, ich realizácia sa očakáva koncom 20. rokov 20. storočia, čiže až začiatkom budúceho desaťročia.

So všetkou objednanou technikou bude mať Poľsko jednu z najväčších síl nielen v regióne, ale aj v celej Európe.

Dráčik satiricky triafa do čierneho: Naďko aj Čauputvárová...
Slovenská sieť predajní Dráčik s hračkárskym sortimentom dala o sebe vedieť už niekoľkokrát. Najnovšie ide o satiru, kde autor triafa do čierneho! Spomína Naďka aj Čauputvárovú! Hračkárstvo Dráčik je v centre pozornosti, len preto že sa jeho... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik