V Černobyle objavili čierne žaby. Vedci vedia, prečo to sfarbenie
08 | 10 | 2022 I Eka Balašková

Černobyľ je synonymom ničivosti jadrovej energie. Toto mesto obklopuje zakázaná zóna. V nej sa darí rôznym zmutovaným rastlinám a živočíchom, v podstate endemitom.

Je to živočíšny, alebo rastlinný druh, ktorý sa nikde inde vo svete nevyskytuje

Vzhľadom na nezvyčajne vysokú mieru radiácie výskumy preukazujú, že takýchto zmutovaných jedincov tu nie je veľa. Vedci zo Španielska ich najnovšie zaznamenali niekoľko - pri odchyte rosničky zelenej našli množstvo  atypických hnedočiernych exemplárov. Španielski biológovia sú presvedčení, že melanín ich chráni pred nebezpečným žiarením, ktorým je oblasť zamorená aj viac, ako 30 rokov po výbuchu elektrárne.

„O týchto žabách sme sa dozvedeli hneď prvú noc, keď sme pracovali v Černobyle. Hľadali sme tento druh blízko poškodenej elektrárne a objavili sme mnoho žiab, ktoré boli len čierne. Vieme, že melanín je zodpovedný za tmavé alebo čierne sfarbenie u mnohých organizmov, vrátane žiab. Zároveň vieme, že melanín chráni pred poškodením spôsobeným rôznymi druhmi žiarenia, od UV až po ionizujúce žiarenie, teda také, aké bolo v Černobyle,“ uviedol doktor Germán Orizaola z univerzity v Oviede.

Poslanec za OĽaNO kritizuje Roberta Fica. Ten vraj posiela odkazy "našim ľuďom!"
Marek Šefčík (OĽaNO) je jedným z deviatich poslancov, ktorí sa rozhodli vo štvrtok pri odvolávaní Matoviča nehlasovať. To mu však nebránilo, aby sa vyjadril... k Robertovi Ficovi. Schôdzu Fico využil "Vo štvrtok bola otvorená aj mimoriadna... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik