Hodnotiť ukrajinskú protiofenzívu na juhu krajiny je ešte príliš skoro
09 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Americký generál Mark Milley na štvrtkovom rokovaní kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku povedal, že na hodnotenie ukrajinskej protiofenzívy na juhu krajiny je ešte príliš skoro. Už teraz možné ju označiť za dobre pripravenú. Postupné vyčerpanie sa Ukrajincov však nepredpokladá.

Ruské ambície na Ukrajine

„Vojna na Ukrajine neskončila a Rusko je veľká krajina, ktorá má na Ukrajine veľké ambície. Rusi po začatí invázie neobsadili Odesu ani neprokričili rieku Dneper,“ povedal Milley na rokovaní o tom, že Rusko neuspelo v dosiahnutí strategických cieľov.

Na jednom mieste

Okolie Chersonu na juhu Ukrajiny považuje za jediné miesto, kde sa Rusom podarilo prekročiť rieku Dneper. Pripomenul, že Rusko zatiaľ neovládlo ani Donbas.

Prezidentka ešte nedostala od premiéra mená kandidátov na ministrov
Prezidentka SR Zuzana Čaputová ešte nedostala od premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) informáciu o kandidátoch na uvoľnené ministerské posty, ani o tom, ako si predstavuje fungovanie svojej menšinovej vlády. Termín prijatia podaných demisií preto zatiaľ... Čítať ďalej
08 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Efektívny HIMARS

Milley označil za efektívnu ukrajinskú obranu a protiútok. Ako príklad uviedol, že vďaka americkým salvovým raketometom HIMARS zasiahli Ukrajinci vyše 400 ruských cieľov. Tie podľa neho majú devastujúci účinok.

Cez 50 pozvaných

Kontaktná skupina pre Ukrajinu vznikla v apríli pod záštitou Spojených štátov a Nemecka. Na dnešné zasadnutie dostalo pozvánku cez 50 ministrov obrany a vysokých vojenských predstaviteľov nielen z krajín NATO. Pricestoval naň aj ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Česko na schôdzke zastupovala ministerka obrany Jana Černochová.

Poliakom fakt rastie chuť
Poľsko chce žiadať od Českej republiky vrátenie 368,44 hektárov územia. Poľská vláda môže čoskoro vzniesť územné nároky voči Českej republike, píše Rzeczpospolita. "368,44 hektára - presne toľko by mala Praha vrátiť Varšave. Ide o kompenzácie... Čítať ďalej
08 | 09 | 2022 | Milan Laca

Poďakovanie

Podľa DenníkaN sa americký minister obrany Lloyd Austin po rokovaní kontaktnej skupiny k Ukrajine poďakoval Česku, Poľsku a Slovensku za pomoc Kyjevu s obranou proti ruskej invázii.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik