Andrej Danko v rozhovore pre Hlavný denník: Obetoval by som všetko, aby skončili v pekle
12 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

Andrej Danko v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník priblížil tému komunálnych volieb z pohľadu predsedu Slovenskej národnej strany. Vysvetlil, čo znamená: "Voľby rozhodujú o všetkom". Prezradil aký je ideálny kandidát do VÚC a ako sa strana SNS pripravuje na nadchádzajúce komunálny voľby a voľby do VÚC. Andrej Danko má narodeniny a na otázku, aký darček by si želal, bola jeho odpoveď prekvapujúca.

HD: Voľby rozhodujú o všetkom. To ste povedali pán Danko Vy, v nedávnom videu, ktoré ste zverejnili na sociálnej sieti. Čo je obsiahnuté v prípade volieb, v slove „všetko“?

Andrej Danko: Slovo všetko je to, že či Slovensko bude, alebo nebude existovať v budúcnosti. Parlamentné voľby v roku 2024, verme, že môžu byť aj skôr rozhodnú o tom, či Slovensko definitívne stratí suverenitu a stane sa obeťou liberálno demokratických hier, alebo si zachová svoju štátnosť, rozlúči sa s cudzími vojakmi na našom území, získa svoju hrdosť v rámci V4, v rámci Európskej únie.

HD: Komunálne voľby a voľby do VÚC budú spojené. Čo je pozitívne a naopak negatívne na spojení volieb. Očakáva sa podľa Vás vyššia účasť?

Andrej Danko: V predchádzajúcom volebnom období sa schválilo spojenie volieb tak, aby dochádzalo k úspore nákladov na voľby. V každom štáte sa to tak deje. Som presvedčený, že aj obdobie v ktorom vládnu starostovia a župani by malo byť šesť rokov tak, ako to je Chorvátsku . Spojenie volieb prienesie vyššiu účasť, väčšiu mieru demokracie a súčasne verím, že tieto voľby ukážu už teraz, že strany OĽaNO, Sme rodina a SaS budú v regiónoch vystriedané tak, ako aj vo VÚC.

HD: Aký je podľa Vás ideálny kandidát do VÚC? 

Andrej Danko: Ideálny kandidát do VÚC, alebo za primátora, strarostu je podľa nás definovaný našim Richtárskym kódexom. Je tam obsiahnuté, ako starosta má poznať svoju obec, ako nekumuluje funkcie, ako sa stará o to, aby sa obec rozvíjala aj v kontexte životného prostredia. Je to človek, ktorý musí poznať svoj región a ktorý tam nejde zo zištných dôvodov. 

HD: SNS sa pripravuje aj na komunálne voľby. Váš cieľ je vytlačiť Matoviča, Kollára a Sulíka. Prečo je dôležité mimo parlamentných volieb, aby kandidáti súčasných koaličných strán nevyhrali?

Andrej Danko: Voľby do VÚC môžu byť prvé aj do komunálnych volieb, ktoré vytlačia Sulíka, Matoviča, Kollára, pretože toto nie sú ani zrelé poltické strany, ani zrelí politici na to, aby riadili tento štát. Vidíme, ako to dopadlo v obciach a vidíme, ako to dopadá aj na úrovni štátu. Aby ľudia pochopili, že OĽaNO, SaS a Sme rodina sú projekty svojich predsedov a nemôžu riadiť spoločnosť. 

HD: Čo všetko môžu ovplyvniť komunálne voľby a voľby do VÚC. Sú výsledky akýmsi meradlom aj pred najbližšími parlamentnými voľbami?

Andrej Danko: Komunálne voľby sú dôležité a sú merítkom hodnoty práce strany. Slovenská národná strana má viac, ako sto starostov, pričom máme niekoľko tisíc zástupcov v zastupiteľstvách. Komunálne voľby sú vždy lakmusovým papierikom veľkej politiky a podľa výsledkov komunálnych volieb sa dá určiť, akým smerom sa spoločnosť uberá. Ja som presvedčený, že tieto komunálne voľby budú totálnym fiaskom súčasnej vládnej koalície. Slovenská národná strana sa venuje komunálnym voľbám a nepodceňujeme túto tému.

HD: Máte narodeniny. Čo si želáte a naopak, čo želáte občanom našej krajiny?

Andrej Danko: Ďakujem za otázku, za narodeniny. Môžem povedať, že ja nie som z tých ľudí, ktorí si zakladajú na oslavách narodenín, darčekoch, ale obetoval by som všetky svoje darčeky za to, aby konečne Sulík, Matovič a  Kollár, tak ako som povedal vo svojom videu na Silvestra išli do pekla. To video si viete nájsť na našom facebooku.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik