Ženy, ktoré menili svet
09 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Pripomenuli sme si Medzinárodný deň žien a to je možno čas, kedy je dobré spomenúť si na si ženské osobnosti, ktoré ovplyvňovali aj najmocnejších mužov.

Aj keď sa hovorí: za všetkým hľadaj ženu... Časopis Blesk ich našiel hneď desať.

Kráľovná Alžbeta II 
9. 9. uplynie sedem rokov odvtedy, čo sa táto panovníčka zapísala do histórie, ako najdlhšie panujúca kráľovná Spojeného kráľovstva. Počas svojej vlýdy sa teší veľkej popularite svojho ľudu a tiež svetovej verejnosti. Vďaka charitatívnym projektom aktívne bojuje proti chudobe a cez politiku sa zaujíma o možnosti, ako zlepšiť život občanov Veľkej Británie.
Marilyn Monroe 

bola nesporne sexsymbolom všetkých čias a filmovou legendou 20. storočia, aj keď sa ozývajú aj hlasy, že jej herecký talent nebol až taký oslnivý, ako vzhľad. Imidž povrchnej blondínky jej však nesedel a ku koncu života sa snažila proti nemu bojovať.

Marilyn Monroe. Foto: TASR

Mona Lisa
Neveľký portrét - olejomaľba na dreve pravdepodobne zobrazuje ženu florentského obchodníka Lisu del Giocondo, je najslávnejším dielom legendárneho umelca Leonarda da Vinciho.
Princezná Diana
Podľa mnohých bola milujúcou matkou a ikonou súcitu, láskavosti a pôvabu, ktorú zbožňovali zástupy ľudí po celom svete. Ale aj krehkou bytosťou, lapenou v náročnej mašinérii kráľovských povinností, v nešťastnom manželstve bez lásky. Hoci ju svet miloval, kráľovský dvor voči nej zachovával odstup. Jej život ukončila tragédia - v Paríži počas úniku pred paparazzami auto, v ktorom sa viezla, narazilo do piliera mosta.
Coco Chanel

Gabrielle Bonheur Chanel má na svedomí jednoduchosť a eleganicu, aká sa nosila v 60. rokoch minulého storočia. Obliekala Hollywood aj manželky prezidentov. Zažila slávu aj odsúdenie kvôli kolaborácii s Nemcami, a nakoniec triumfálny comeback. 

Marie Curie
 Mária Curie-Sklodowská sa narodila 7. novembra 1867 v Poľsku a už len to, že bola prvou profesorkou na slávnej Sorbonne, bolo nevídané. Francúzska fyzička a chemička tiež ako prvá získala dve Nobelove ceny, za fyziku a za chémiu.
Eva Peron
Evita alebo Eva Perónová (†33) – inteligentná, neúnavná a mimoriadne krásna ochrankyňa a nádej chudobných v Argentíne, ale aj ambiciózna a chladnokrvná intrigánka. Len za 33 rokov života sa stihla stať jednou z najvplyvnejších žien sveta. Populárna Evita presadila v Argentíne volebné právo pre ženy.
FB fansránka Evita Perón
Amelia Earhart

Americká pilotka Amelia Earhartová (†41) v máji 1932 ako prvá žena, ktorá bez medzipristátia preletela Atlantický oceán. Do rekordných tabuliek sa Earhartová, prezývaná po vzore prvého sólového pokoriteľa Atlantiku Charlesa Lindbergha "Lady Lindy", zapísala ešte niekoľkokrát av 30. rokoch patrila k najobdivovanejším hrdinkám na svete.

Kleopatra
Kleopatra VII. Filopatór, bola neobyčajne krásna egyptská kráľovná, pochádzala z grécko-egyptskej dynastie Ptolemaiovcov.
Margaret Thatcherová

bola prvou ženou na čele britskej vlády. Kabinet riadila v rokoch 1979 až 1990, čo je najdlhšie premiérske obdobie v povojnovej histórii ostrovného kráľovstva.

 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik