Nemocnice hrozia VšZP vypovedaním zmlúv
18 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) nesúhlasí s podmienkami, ktoré navrhuje štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pre rok 2022. Ak nedôjde k zmene, ANS chce odporučiť svojim členom, aby poisťovni vypovedali koncom marca zmluvu.

Upozorňuje, že návrh by spôsobil problémy s udržaním zamestnancov a ohrozil poskytovanie zdravotnej starostlivosti. VšZP považuje vyhlásenie ANS za predčasné a neodôvodnené.

"Ponuku štátnej zdravotnej poisťovne považujeme za likvidačnú. Návrh nielen že nepokrýva oprávnené nároky nemocníc, ktoré vyplývajú z platnej legislatívy na zákonné zvyšovanie platov zamestnancov a zvýšené náklady spojené s rastom energií či inflácie, ale je v mnohých prípadoch výrazne nižší v porovnaní so súčasným zmluvným objemom," uviedol riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík. V dôsledku návrhu by členovia ANS neboli schopní vyplácať mzdy zdravotníckemu personálu.

ANS zároveň v tejto súvislosti opätovne vyzýva Ministerstvo financií SR, aby v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR dofinancovali rezort zdravotníctva. "Keďže všetky zdravotné poisťovne deklarovali, že prijatý štátny rozpočet oprávnené nároky nemocníc nepokrýva," skonštatoval Valaštík.

Povedané pre parlamentný záznam (video)
Vystúpenie predsedu strany SMER - SD R. Fica v NR SR k odvolávaniu ministra vnútra Mikulca. Uverejnené na sociálnej sieti v statuse Roberta... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Ponuku VšZP kritizuje aj mimoparlamentná strana Hlas-SD

Ponuku VšZP kritizuje aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. "V čase rekordnej inflácie, keď len ceny energií rastú o desiatky percent a odchádzajú nám stovky zdravotníkov za lepšími zárobkami do zahraničia, je nemysliteľné, aby štátna poisťovňa ponúkla nemocniciam za liečbu menej peňazí ako v predchádzajúcom roku," skonštatoval podpredseda strany Richard Raši.

VšZP považuje vyhlásenie ANS za predčasné a neodôvodnené. Štátna poisťovňa pripomenula, že koncom januára asociácii predložila návrh na úpravu zmluvného vzťahu v tomto roku. "V rámci rokovania bolo dohodnuté zaslanie oficiálnych pripomienok k tomuto návrhu, čo k dnešnému dňu ANS nerealizovala" uviedla pre TASR Eva Peterová z oddelenia komunikácie VšZP.

Dodala, že poisťovňa je otvorená rokovaniam. "Naším cieľom je dohodnúť sa a zabezpečiť dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť našim poistencom a súčasne podporiť segment ústavnej zdravotnej starostlivosti k efektívnemu poskytovaniu zdravotnej starostlivosti," doplnila Peterová.

Šutaj Eštok: Remišová asi konečne vypadne z Bratislavy!
Vytiahne konečne päty z hlavného mesta a uvidí na vlastné oči, čo ľudí skutočne trápi? Auto už na to má! Skonštatoval v statuse na sociálnej sieti opozičný poslanec parlamentu Matúš Šutaj Eštok. Len či si líderka Za ľudí skutočne zaobstarala... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.