Pionieri z mainstreamu majú zas rozcvičku - Kazachstan a slovenské dezinformácie
07 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

"Kazachstan - pokus o farebnú revolúciu ako z učebnice"

Prof. Mgr. Peter Juza, CSc., PhD. je slovenský politológ, odborník na medzinárodné vzťahy a geopolitiku, špecialista na problematiku postsovietskeho priestoru, diplomat a vysokoškolský pedagóg. V súčasnosti opäť vydesený prijímateľ dezinformácií zo slovenského promimediálneho priestoru o Kazachstane.

"Priznám sa, že ma vždy desí, keď sa vyroja rôzni slovenskí experti, ktorí sa začnú vyjadrovať k niečomu, čo nikdy nevideli, kde nikdy neboli, ale zaručenie vedia, prečo a ako sa to stalo." Začína svoj komentár na webe noveslovo.sk profesor Juza.

Slovenskí "experti" a Kazachstan dnes

"Mám na mysli aktuálnu mimoriadne neprehľadnú situáciu v Kazachstane, ale slovenskí „experti“ (čím mladší tým lepšie, čím menej vzdelaní a čo arogantnejší –  ešte lepšie...), ktorí boli najďalej na východ od Bratislavy v Košiciach, už majú jasno. Podľa nich za všetko v Centrálnej a Strednej Ázii a dnes v Kazachstane môže Ruská federácia a nikto iný!"

"Dokonca ani tá krajina, ktorá od roku 2011 devastovala Afganistan, z ktorého bola potupne vyhnaná a z ktorej dnes vyžaruje nestabilita do susedných regiónov – Strednú Áziu nevynímajúc – a ktorá sa teraz pre zmenu ide usadiť na Slovensku." Pripomína autor článku, z ktorého vyberáme.

Rozbuška? Ale iba možno

Profesor Juza uvádza čitateľa do kontextu udalostí: " Po udalostiach 2. januára 2021 v mestách Žanaozen a Aktau v Mangistauskej oblasti, ktoré možno označiť ako ropné srdce Kazachstanu, došlo k nepokojom (nie po prvý raz v postsovietskych dejinách Kazachstanu!). Nepokoje mali ekonomický a sociálny charakter." 

"Nakoľko protestná iskra sa koordinovane začala presúvať po celom Kazachstane, ústredná vláda v Nur-Sultane 4. januára 2021 na základe pokynu prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva a výsledkov práce vládnej komisie vyslala signál, že je pripravená akceptovať požiadavky protestujúcich a vrátiť cenu plynu na hladinu 50 KZT."

To však nestačilo

"Protestujúci začali formulovať už politické požiadavky – žiadali demisiu vlády. Aj v tomto zlomovom momente prezident ustúpil davu a prijal demisiu premiéra Askara Mamina. Tým pádom je v demisii celá kazašská vláda, na čele ktorej je dočasne doterajší prvý vicepremiér Alichan Smailov."

"Navyše prezident K-Ž. Tokajev oznámil, že za vznik situácie plne politicky a ekonomicky zodpovedá Ministerstvo energetiky Kazachstanu a spoločnosti Kazmunajgaz (Қазмұнайгаз) a Kazakgaz (Қазақгаз)."

Zvláštne časové súvislosti

Profesor vo svojom komentári akoby mimochodom upozorňuje: "Pre istotu, pre budúcnosť a potrebu objektívneho hodnotenia gradácie pokusu o kazašskú revolúciu si skúsme zapamätať dva dátumy: druhý a štvrtý január 2022 a skúsme si spomenúť na zaručené správy ukrajinskej rozviedky (čo aj slovenské médiá papagájovali), kedy napadne Ruská federácia na bezbrannú Ukrajinu."

Dav zrazu začal odmietať exprezidenta

"Chcel odchod (úplný) z politickej scény exprezidenta Nursultana Nazarbajeva – elbasy, jeho rodiny, klanu a celej perepúte jeho vďačníkov, ktorí ostali pri riadení (a okrádaní) štátu. Upozorňovali na totalitarizáciu krajiny pod jeho vedením. Heslo protestujúcich bolo «Шал кет!» – starec odíď!"

"Lenže druhou stranou mince je, že N. Nazarbajev krajinu vyviedol z postgorbačovského chaosu po ukončení existencie Sovietskeho zväzu, udržal dobré vzťahy s Ruskom, Čínou, ale aj s USA. Bol iniciátorom vzniku Eurázijskej ekonomickej únie, odstránenia jadrových zbrani z územia krajiny... Jeho vulgárna delegitimizácia, pokus o odstránenie tohto dôchodcu formou uličnej vzbury davov môže viesť k destabilizácii na hranici Ruska (cca 6 800 km) a sproblémovanie priestoru medzi RF a Čínou."

Desivý obraz "vzbury"

"V Nur-Sultane, po tom, čo sa objektívne protestné zhromaždenia zmenili na lúpežnícke výpravy chuligánov (áno – vypálená budova akimiátu v Almaty mi silne pripomína Andižan 2005, ktorý I. Karimov vyriešil po svojom, ale efektívne, alebo revolučné udalosti v Biškeku, kde po uliciach chodili „revolucionári s rozbrusovačkami a miestnych podnikateľov dôrazne žiadali o vydanie hotovosti z trezorov, lebo inak nastúpi revolučný zákon rozbrusovačky...“) a keď po nutnej  personálnej výmene napr. na postoch v KNB, alebo rady bezpečnosti, bol vyhlásený mimoriadny stav na území celej krajiny od 5. do 19. (zatiaľ) januára 2022." Pripomína zjavné nenáhodné súvislosti profesor Juza.

Legitímna žiadosť o pomoc

"Nakoľko v Akorde vyhodnotili už zjavne koordinované konanie davu ako teroristickú hrozbu a útok na suverenitu Kazachstanu, Kazachstan sa ako členská krajina Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti v súlade s článkom 4 základného dokumentu tejto organizácie (Zmluva o kolektívnej bezpečnosti z 15. mája 1992 - Договор о коллективной безопасности от 15 мая 1992 года)[2] rozhodol požiadať o pomoc členské krajiny tohto zoskupenia, ktoré na žiadosť kladne reagovali a v Kazachstane sa začala dislokácia mierových síl OZKB (ODKB). Ich hlavným poslaním je ochrana štátnych a vojenských objektov, poskytnutie pomoci kazašským OČTK pri stabilizácii situácie v krajine a pomôcť pri návrate pravidiel právneho štátu. Pôjde asi o 3 600 ozbrojených osôb." Vysvetľuje profesor Juza vo svojom článku na webe noveslovo.sk a dodáva.

"Príchod a dislokácia mierových síl je aj dôkazom toho, že postsovietsky priestor už prestáva akceptovať zmeny v jednotlivých krajinách pomocou scenára cez kopirák – tzv. farebných národných prevratov. Úspešný vzdor A. Lukašenka a teraz aj K-Ž. Tokajeva prednaznačuje novú geopolitickú konfiguráciu (spolu s jasnými pozíciami Moskvy a Pekingu) v priestore Eurázie a tým pádom aj vo svete."

Deň zajtrajší

Aký bude najbližší vývoj, je ťažké prognózovať. Médiá prinášajú prvoplánové informácie a nepostihujú podstatu problému – tým je dehonestácia človeka vulgárno-prvoplánovým kapitalizmom a oneskorená politická modernizácia krajiny.

 K.-Ž. Tokajev asi situáciu (s pomocou OZKB) zvládne a po upokojení a  vyčírení vzťahu nazarbajevských a postnazarbajevských kádrov dôjde k stabilizácii a realizácii tuhšieho režimu. Hlavní investori do kazašskej ekonomiky za ostatných tridsať rokov (Čína, USA, Turecko, Saudská Arábia, RF...) jednoducho nemôžu stratiť svoje investície a zisky a tiež prispejú (možno aj nečinnosťou) k zavedeniu poriadku."

"No a v súčasných kazašských  nepokojoch nemožno vylúčiť ani kriminálny element, ktorý, ak by mal nakoniec navrch, to by bolo zlé."

"Zatiaľ želajme Kazachstanu a Kazachstancom len a len všetko dobré do roku 2022!"

(Autor je vysokoškolský učiteľ)

(Medzitituky red. Hd, plné znenie textu, z ktorého redakcia HD citovala podstatné časti nájdete tu.)

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/07/kazachstan-vyvoj-udalosti-video

____________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.