Putin a Lukašenko si opäť spolu zahrali hokej
29 | 12 | 2021 I TASR

Priateľský hokejový zápas odohrali po stredajších rokovaniach v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Spolu s nimi nastúpili na ľad viaceré legendy ruského hokeja vrátane Pavla Bureho, Alexeja Kasatonova, Valerija Kamenského, Iľju Kovaľčuka či Viačeslava Fetisova.

Putin si obliekol svoj tradičný červený dres s číslom 11, Lukašenko nastúpil s číslom 1, informovala agentúra TASS.

Lukašenko ostal v Petrohrade o deň dlhšie po tom, čo sa tam v utorok zúčastnil na neformálnom summite Spoločenstva nezávislých štátov. Putin to komentoval slovami: "Dnes máme čas pokojne sa porozprávať o bilaterálnych vzťahoch medzi Ruskom a Bieloruskom".

Na stretnutí sa okrem iného dohodli na usporiadaní spoločných vojenských cvičení vo februári alebo marci 2022 a pokračovaní spolupráce v leteckom priemysle. V priebehu dňa ruské a bieloruské stíhačky zabezpečovali ochranu bieloruského vzdušného priestoru. V novembri Lukašenko vyhlásil, že Bielorusko by bolo ochotné umožniť Rusku rozmiestniť na svojom území jadrové zbrane.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/29/bielorusko-a-rusko-ukazu-zapadu-spolocne-zuby

Vzťahy Lukašenka so Západom sa zhoršili predovšetkým po vlaňajších prezidentských voľbách, ktoré západné krajiny označili za zmanipulované, a júnovom nútenom pristátí civilného lietadla v Bielorusku, v ktorom zadržali opozičného novinára a aktivistu Ramana Prataseviča.

Západné krajiny následne uvalili na Bielorusko sériu sankcií. Lukašenko v lete vyhlásil, že vo svojej krajine už nebude zadržiavať migrantov usilujúcich sa dostať do EÚ. Výsledkom bola migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Úniou.

Putin s Lukašenkom sa stretli v hokejovom zápase aj začiatkom tohto roka. V čiernomorskom letovisku Soči hrali v jednom mužstve, spolu s nimi aj vtedy 16-ročný Lukašenkov syn Nikolaj, ktorého bieloruský vodca bráva na stretnutia so zahraničnými štátnikmi od útleho detstva a pred niekoľkými rokmi ho označil za svojho možného nástupcu.

TASS pripomína, že 69-ročný ruský prezident je okrem iného aj držiteľom čierneho pásu v džude, v mladosti bol mestským šampiónom v Petrohrade, vtedajšom Leningrade. Medzinárodná džudistická federácia mu v roku 2012 udelila ôsmy dan za podporu tohto športu.

Ako informovala bieloruská agentúra BelTA, Putin bol vyzdvihnúť Lukašenka na stredajšie rokovania autom, ktoré osobne šoféroval.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/29/putin-dosiahol-svoje-dialog-sa-zacina