Politická slepota lídrov EÚ - sankcie a iba sankcie
17 | 12 | 2021 I Norbert Pančík

Ako uvádza portál spravy.rtvs.sk EÚ v roku 2014 uvalila sankcie na Rusko v súvislosti s udalosťami na Ukrajine a za anexiu ukrajinského polostrova Krym. Obmedzenia sa opakovane rozširovali a predlžovali.Aj teraz.

Rokovania o bezvízovom režime a novej základnej dohode o spolupráci boli pozastavené, niektorým ruským predstaviteľom bol zakázaný vstup do Európskej únie a ich aktíva boli zmrazené. Okrem toho boli zavedené aj obchodné, finančné a vojenské obmedzenia. V reakcii na to Rusko zakázalo dovoz európskych potravín.

Lídri 27 členských štátov EÚ sa na štvrtkovom (16.12) summite v Bruseli jednomyseľne dohodli na predĺžení ekonomických sankcií proti Rusku o ďalších šesť mesiacov. Novinárom to povedal v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

Je načase povstať
To, čo sa momentálne odohráva na Slovensku je obrovské fiasko a medzinárodná blamáž. Takto by sa to dalo zhrnúť veľmi diplomaticky a veľmi slušne. V skutočnosti je to oveľa horšie. To, čím si Slovensko momentálne prechádza je deštrukcia demokracie... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Robert Merva

Michel sa nechal počuť výrokom „Vyzývame Rusko, aby dodržiavalo svoju časť dohody a pokračovalo v implementácii minských dohôd o prímerí na východe Ukrajiny“. 

Moskva totiž opakovane tvrdí, že nie je stranou konfliktu na Ukrajine a že tam pôsobí len ako sprostredkovateľ spolu s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Francúzskom a Nemeckom.

Európska únia predĺži sankcie o šesť mesiacov – do 31. júla, s odvolaním sa na jedného nemenovaného európskeho diplomata. Podľa neho bude rozhodnutie v najbližších týždňoch formalizované a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ, čím nadobudne účinnosť. Súčasné obmedzenia sa mali skončiť 31. januára, ako uviedli spravy.rtvs.

-------------------------------

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.