Zaujímal sa vôbec niekto o potreby záchranárov, alebo stačilo iba Mikulcovo komando?
16 | 12 | 2021 I Eka Balašková

O predvčerajšom proteste záchranárov sme už počuli aj to, že to bolo celé fingované a že to bola vlastne provokácia... Ako to teda bolo, vysvetlil ešte pred svojim zadržaním sám prezident Komory záchranárov František Majerský.

Poďakovanie...?

"Dnes sme prišli pred parlament poďakovať všetkým poslancom Národnej rady, aj vláde, za dva roky pandémie, kde sme siahli na dno všetkých fyzických a psychickýc síl, že sa nám poďakovala a ocenila nás zvýšením platov o tridsaťštyri eur v hrubom." Vysvetľuje F. Majerský: "Ja už neviem, čo na toto mám povedať. Sme sklamaní, sme totálne unavení, ale nechceme sa vzdať."

Pomoc pacientom

"My tu dnes nie sme kvôli sebe. My sme tu kvoli tomu, že chceme pomôcť pacientom a na to potrebujeme mať dostatok zdravotníckych záchranárov, treba mať funkčný systém, ktorý už naozaj pokrivkáva." Konštatuje šéf Komory záchranárov.

"Pandémia ho preverila. My chceme záchranný systém, po ktorom roky voláme a nikto sa s nami zatiaľ nestretol. Aby sme zastabilizovali tento systém, potrebujeme sociálne zabezpečenie zdravotníckych záchranárov."

Extrémne náročné poslanie 

"Títo ľudia pracujú dnes do šesťdesiatpäťky, ako bežní ľudia, a nie je možné túto prácu ani fyzicky, ani psychicky, zvládať ďalej. Je naozaj extrémne náročná. Nech si každý spomenie, aké bolo ťažké, keď mu niekto v rodine umrel," upozorňuje F. Majerský.

"My sa so smrťou vyrovnávame každý jeden deň a každý deň sa pozeráme príbuzným do očí, každý deň sa musíme naštartovať, aby sme ďalším ľuďom dali nádej. Ak sa krajina má posunúť ďalej, tak musí fungovať zdravotníctvo a my sme jednou z jeho základných zložiek. Bez nás tento systém fungovať nebude." 

Pomoc psychológov

"Naši kolegovia sú totálne vyčerpaní. My nemáme možnosť psychológa, ani psychiatra, vždy sa s tým vyrovnávame sami. Ale to enormné napätie, ktorí títo ľudia zažívajú, je dlhodobo neudržateľné. S otvorenou náručou týchto ľudí čakajú v Čechách, Anglicku, Nemecku...," upozorňuje záchranár: "Možno si to niekto nevie vysvetliť, ale slovenskí záchranári patria medzi najlepších na svete. Roky to potvrdzujú na svetových súťažiach."

Kam až to zájde? 

"Ľudia, ktorým všetci tlieskali v prvej vlne, v druhej vlne mnohí nadávali a v tretej vlne na nich útočia, sa dnes musia postaviť za svoje platy. Oni sem neprišli kvôli platom, ale kvôli pacientom. Lebo ak budú spokojní záchranári, bude spokojný celý systém, ktorý bude zachraňovať ďalších ľudí. Ak si niekto myslí, že keď sa mu niečo stane, príde záchranka zo zahraničia, tak je to omyl." Hovorí Majerský a konštatuje, že záchranári nikdy nerobia rozdiely medzi pacientmi.

--------------------------------

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.