Macron sa kajal za svoje pohŕdavé reči voči bežným občanom. „Nie som prezidentom bohatých,“ tvrdí
16 | 12 | 2021 I TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v dlhom interview odvysielanom v celoštátnych televíziách vyhlásil, že posilnil ekonomiku, a snažil sa dokázať, že nie je odtrhnutý od bežných Francúzov.

Vystúpením si Macron zrejme chcel zvýšiť popularitu pred aprílovými prezidentskými voľbami, píše agentúra AP. Očakáva sa, že 43-ročný Macron sa bude uchádzať o druhé funkčné obdobie, ale oficiálne ešte kandidatúru neoznámil.

Na otázky novinárov odpovedal v dlhom, vopred nakrútenom interview, odvysielanom v hlavnom vysielacom čase na celoštátnych televíznych staniciach TF1 a LCI.

"Spravili sme reformy... aby sme dosiahli silnejšiu ekonomiku, čo je dnes prípad francúzskej ekonomiky, ak ju porovnáme s obdobím pred piatimi rokmi," povedal Macron. "Výsledok je tu: máme najnižšiu mieru nezamestnanosti za 15 rokov," zdôraznil.

Macron bol zvolený v máji 2017 vďaka propodnikateľsky a proeurópsky zameranému programu a často ho ľudia vnímali ako arogantného, od bežného života odtrhnutého "prezidenta boháčov". Túto nálepku mal predovšetkým počas protestného hnutia tzv. žltých viest, ktoré vzniklo nasledujúci rok. Názov dostalo podľa viest, ktoré musia mať vodiči v autách.

Macron vyjadril ľútosť nad tým, že niektorými svojimi výrokmi sa dotkol citov ľudí - napríklad vtedy, keď nezamestnanému mužovi povedal, že má prejsť "na opačnú stranu ulice" a hľadať si prácu, alebo keď naznačil, že niektorí francúzski zamestnanci sú "leniví".

"Nemám hodnoty ako prezident bohatých," povedal Macron a dodal: "Som za krajinu, ktorá je ekonomicky silná, ale som za spravodlivú krajinu."

Pandémia ho podľa vlastných slov poučila o "zraniteľnosti" a "pokore". "Priamo som videl neprípustné nespravodlivé rozdiely, ktoré existujú medzi francúzskymi obyvateľmi," dodal prezident.

Prieskumy ukazujú, že Macron od krízy žltých viest znovu získal určitú popularitu a teraz je vnímaný ako favorit budúcoročných prezidentských volieb.