Inštitút ľudských práv: Zákaz protestov ohrozuje demokraciu
15 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Odsudzujeme dnešný zásah polície voči záchranárom protestujúcim pred parlamentom," informuje na sociálnej sieti mimovládna organizácia Inštitút pre ľudské práva. Polícia proti záchranárom zasiahla dňa 14. 12. 2021 popoludní. Záchranári protestovali za svoje platy, polícia ich zadržala a odviedla na výsluch. "Vláda podkopáva dôveru ľudí," myslí si riaditeľ Inštitútu ľudských práv (IĽP) Peter Weisenbacher a vysvetlil, prečo odszudzujú zásah polície voči záchranárom.

"Vláda podkopáva dôveru ľudí v správnosť a potrebnosť pandemických opatrení takýmto zneužívaním," píše sa na sociálnej sieti, stránke organizácie IĽP.

Nad letiskom Košice krúži Airbus, zjavne v NÚDZOVEJ situácii
Od očitých svedkov sme do redakcie dostali informáciu, že nad letiskom Košice zrejme nastala neštandardná situácia. Krúži nad ním civilný dopravný Airbus. Po overení na špecializovanom webe flightradar.com sme zistili, že ide o dopravné lietadlo... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Zákaz politických protestov ohrozuje demokratický proces

Peter Weisenbacher, riaditeľ Inštitútu ľudských práv (IĽP) povedal: "Ak je možné ísť na lyžovačku, tak nejestvuje dôvod prečo by nemohlo byť pokojné zhromaždenie na voľnom priestranstve pri dodržaní hygienických opatrení -ako tomu bolo v tomto prípade. Už v minulosti sme upozorňovali, že zákaz politických protestov popiera princíp proporcionality pandemických opatrení a ohrozuje demokratický proces. Takto brutálne obmedzenie ľudských práv by malo byť až poslednou možnosťou, nie sa diať paralelne s predvianočnými nákupmi.”

V príspevku je vysvetlené, že inštitút ľudských práv sa dlhodobo venuje problematike súladu protipandemických opatrení s ľudskými právami a slobodami. "Minulý rok sme vypracovali právnu analýzu podľa ktorej sankcie za neúčasť na plošnom testovaní boli porušením ľudských práv a kontrola certifikátov z tohto testovania neúmerným zásahom do súkromia," píšu.

Čo si myslí B. Gröhling o online maturitných skúškach tento školský rok?
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) si myslí, že tento školský rok online maturitné skúšky nebudú. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. To, že by sa maturity mohli uskutočniť online v roku 2022, uviedol šéf... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Opatrenia, ktoré obmedzujú ľudské práva a slobody nemôžu tolerovať

Weisenbacher tvrdí, že nepopierajú potrebnosť obmedzení a dodáva, že nesúhlasili napríklad s interpretáciou niektorých cirkví, že zákaz bohoslužieb je porušením náboženskej slobody. Vysvetľuje, že to opatrenie bolo adekvátne voči deklarovanému cieľu a vzhľadom na pandemickú situáciu.

"Rovnako prípadné povinné plošné očkovanie považujeme za opatrenie, ktoré je v súlade s ľudskými právami nakoľko jeho prínos mnohonásobne prevyšuje zásah do slobody jednotlivca. Nemôžeme však vláde tolerovať opatrenia, ktoré obmedzujú ľudské práva a slobody, no ich nevyhnutnosť a účinnost v boji s pandémiou je prinajmenšom sporná,” dodal Weisenbacher.

Zomrel novinár, ktorý urýchlil pád Berlínskeho múru
Vo veku 92 rokov zomrel taliansky novinár Riccardo Ehrman, ktorý svojou otázkou položenou počas tlačovej konferencie v roku 1989 urýchlil pád Berlínskeho múru. Informovala o tom agentúra ANSA, pre ktorú Ehrman dlhé roky pracoval. Riccardo Ehrman... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.