Vo všetkých pohoriach Slovenska platí malé lavínové nebezpečenstvo
04 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Celková výška snehovej pokrývky v horstvách dosahuje desať až 40 centimetrov. Informoval o tom v sobotu Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Sneh je v dôsledku zrážok a silného západného vetra premiestnený najmä na východné svahy hrebeňov a žľabov najvyšších polôh. Tam je možné lavínu uvoľniť v strmom, extrémnom teréne. "Snehová pokrývka nie je vysoká, preto zatiaľ nepredstavuje veľké riziko. Neustále prechody frontálnych systémov, spojené s veľmi silným vetrom, spôsobujú previevanie snehu na záveterné strany. Tu sa vytvárajú dosky s vyššou tvrdosťou, ktoré predstavujú potenciálne riziko uvoľnenia lavín po veľkom dodatočnom zaťažení," priblížil Buliak.

Máme za sebou najchladnejšiu noc tejto zimy: Kde teploty atakovali -15 °C?
Uplynulá noc bola poriadne mrazivá. Podľa všetkého sme zaznamenali najchladnejšiu noc od začiatku tohtoročnej zimy. Teploty na viacerých miestach klesali k -15 °C. Kde na Slovensku bolo najchladnejšie? Podľa portálu imeteo.sk za tak nízke teploty... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Kde pribudlo najviac snehu

V dôsledku prechodu frontálnych systémov zo západu spadli v horstvách Slovenska prvé výraznejšie zrážky tejto zimnej sezóny. Najviac snehu počas predposlednej periódy podľa Buliaka pribudlo v Nízkych Tatrách (20 centimetrov), na severe Západných Tatier a v Malej Fatre.
Povrch snehu je vo väčšine prípadov prachový, no vplyvom silného vetra sa začína ukladať do nosných dosiek väčšej tvrdosti, upozornil Buliak. Doplnil, že v najvyšších polohách Tatier pretrváva silný vietor, ktorý vytvára na záveterných stranách hrebeňov tvrdé snehové až ľadové preveje.

Jozef Banáš o tom, ako budovať silný štát
Jozef Banáš, politik, diplomat a spisovateľ, často dostáva otázku, čo by povedal Tomáš Baťa na to, čo sa deje na Slovensku. Ako odpoveď nám ponúka čítanie z knihy Som Baťa. Dokážem to. Hospodárska kríza "To, čo práve prebieha, je hospodárska... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Eka Balaskova