Diviaky preberajú moc nad krajinou
13 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Obyvateľovi Dlhých dielov sa podaril zaujímavý záber. Fotku zachytil v stredu 10. 11. okolo 21.30 hod. To je čas, kedy je na električkovej trati ešte pomerne rušno. Píše portál Bratislava dnes.

Nie je ich málo

V hlavnom meste si vedia diviaky nájsť dostatok potravy a nemajú tu prirodzeného predátora. Odborníci tvrdia, že v Malých Karpatoch je diviakov viac, ako je ich prirodzený stav. A tak sa prirodzene "rozťahujú" aj v priľahlých mestských častiach. Začalo sa s ich postupným odstrelom, situácia ale nie je vyriešená. „Pri tomto počte je zver nevyspytateľná a nebezpečná, preto buďte pri strete s ňou opatrní. Povolenia na odlov vydáva okresný úrad. Mestské lesy majú odlov plánovaný priebežne až do konca tohto roka,“ spresnila ešte v lete karloveská samospráva.

Lovom sú poverené

Mestské lesy v Bratislave priebežne až do konca roka. „Cieľom nie je samotný lov zveri, ale redukcia nadmerného počtu diviakov. Tie spôsobujú škody majiteľom nehnuteľností a záhrad. Okrem toho sa snažíme zabrániť ich prenikaniu na sídlisko,“ priblížil zástupca riaditeľa Mestských lesov v Bratislave Marek Páva.

"Bradatý" problém

Opis fotky nie je k dispozícii.Foto: P. Vagaský

Na foto vidíte plot základnej školy pre nevidiacich na Svrčej. Jej zamestnanec už pred niekoľkými rokmi zaregistroval pár diviakov hľadajúcich si potravu v okolí areálu školy. Doň sa vďaka plotu nedostanú. 

Nechcete ich pod balkónmi?

Nevyhadzujte z nich žiadne potraviny a nenechávajte zvyšky potravy v okolí odpadových košov. Ak zbadáte diviaky v obývanom území, kontaktujte mestskú políciu na čísle 159.