Natočili prezidentke Čaputovej budík?
29 | 10 | 2021 I Eka Balašková

O zdražovaní energií a s tým aj všetkého, čo si len vieme predstaviť, sa hovorí už niekoľko mesiacov, posledné mesiace dosť intenzívne. Pani prezidentka na túto tému rokovala až dnes. Poskytla k nemu aj nasledovné vyhlásenie.

Zdražovanie - skloňovaná téma

Na rokovaní sa zúčastnili generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie zo Štatistického úradu pani Ľudmila Ivančíková; výkonná riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva pani Silvia Porubänová, hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth, hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne pani Mária Valachyová a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií, pán Juraj Valachy. Hovorili o sociálno-ekonomickom vývoji na Slovensku a o dopade zdražovania na isté cieľové skupiny. 

Aký bude ďalší vývoj?

Prezidentka sa pri rokovaní dozvedela dve hlavné pointy. "Čelíme zdražovaniu, čelíme inflácii, ktorá bude ešte mierne stúpať k hodnote zhruba piatich percent. Dobrou správou je, že zdražovanie či už potravín, alebo cien energií by malo byť dočasné. Odborníci predpokladajú, že ten nárast cien potravín, ktorý by mal byť už iba mierny, nie taký výrazný oproti tomu, čo pozorujeme teraz, by mal byť v priebehu budúceho roka pozastavený a mal by klesať." tvrdí vo svojom vyhlásení pani prezidentka.

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/29/prezidentka-uz-ma-otazky-smeru-sd-k-peticnej-akcii-na-vyhlasenie-referenda

Čo čaká ceny energií?

"Takisto aj nárast cien energií by mal byť v priebehu nasledujúceho roka pozastavený a mal by sa dostať do hodnôt predtým." Druhou dobrou správou, ktorú nám pani prezidentka zvestovala je, že "Zároveň sa očakáva zvyšovanie miezd. Odhad v priemere je niekde na hranici 5,5 %. Z uvedeného vyplýva, že zdražovanie sa deje, ceny budú ešte stúpať, no v priebehu budúceho roka by sa toto stúpanie cien malo zastaviť aj vzhľadom na sopmenutú informáciu o zvýšení miezd."

Dopady na najnižeiš príjmové skupiny

To bola téma, ktorá pani prezidentku zaujímala. Podľa odborníkov je totiž v riziku chudoby v súčasnosti okolo osemstotisíc ľudí. Tí toto zdražovanie pocítia výrazne. Odborníci sa zhodli na tom, že skupinám s najnižšími príjmami je nutné dopady tohto zdražovania kompenzovať. "Konkrétne by mohlo ísť o zvyšovanie príspevku na bývanie pre ľudí v núdzi. Práve to by mohla byť adresná pomoc, pretože ide o jasne identifikovateľnú skupinu obyvateľov. Do toho je však potrebné zahrnúť aj tzv. pracujúcu chudobu." Prezidentka považuje za potrebné aj zvýšenie dávky v núdzi.

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/29/p-pellegrini-rancerovi-sulikovi-su-ludia-ukradnuti

Energetická chudoba

Jej definíciu zatiaľ na Slovensku nemáme, ale je potrebné, aby sme si zadefinovali kritériá ľudí, ktorí sa v pásme energetickej chudoby nachádzajú. V európskych krajinách už isté identifikátory už zadefinované sú. "V tejto súvislosti by sa mal zvažovať aj nový druh dávky na kompenzáciu." skonštatovala prezidentka. 

Podčiarknuté, zhrnuté:

Zdražovanie, ktorému čelíme bude ešte chvíľu stúpať, no v priebehu budúceho roka by mala nastať konsolidácia. Dotkne sa ľudí, žijúcich na hranici chudoby, je preto potrebné im jednoznačne, rýchlo a adresne pomôcť spomenutými dávkami.