Únia miest Slovenska pripomína vláde záväzok, zmenu volebného systému
28 | 10 | 2021 I TA SR/ upravil Ivan Brožík

Únia miest Slovenska (ÚMS) presadzuje zmenu volebného systému, spustenie petície však považuje za krajné riešenie. Podľa informácií TASR Spustená by podľa únie mala byť petícia spustená v prípade, ak nebude vládna koalícia plniť svoj záväzok z programového vyhlásenia. Či ÚMS podporí petíciu za viac volebných obvodov na parlamentné voľby chystanú Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), bude závisieť najmä od jej obsahu.

V januári 2020 snem ÚMS prijal uznesenie a schválil dokument Dozrel čas na zmeny, ktorý obsahuje všetky požiadavky únie miest v oblasti reformy verejnej správy smerom k centrálnej vláde a politickým stranám. Nechýbajú tam ani návrhy na zmenu volebného systému. Cieľom navrhovaného riešenia ÚMS je podľa TA SR zachovať všetky výhody súčasného volebného systému, napraviť jeho nevýhody, a to všetko s minimálnym dosahom na voličov.

O čo ide

"Podstata myšlienky spočíva v zachovaní celoštátneho obvodu, avšak iba na účely spočítania hlasov a rozdelenia mandátov medzi politické strany. Vo všetkých ďalších ohľadoch už systém pracuje s viacerými obvodmi, čo znamená, že politické strany by tu na rozdiel od dneška zostavovali niekoľko, a nie iba jedinú kandidátnu listinu," informuje TA SR.

ZMOS je tvrdší

Podľa TA SR Združenie miest a obcí Slovenska chystá veľkú petíciu, aby sa na Slovensku nahradil jeden volebný obvod pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák. Zámerom podľa neho je, aby si občania mohli do parlamentu zvoliť poslancov z regiónov, ktorých poznajú a ktorí dokážu riešiť potreby konkrétnej časti Slovenska.

(Medzititulky red. HD.)