Od tragickej havárie remorkéra Ďumbier uplynulo 25 rokov
24 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Za ostatné roky najväčšou tragédiou na Dunaji je smrť ôsmich slovenských lodníkov. Tí sa 22. októbra 1996 nachádzali na remorkéri Ďumbier. Pripomínajú si to aj Správy RTVS.


"V piatok sme si pripomenuli dvadsaťpäť rokov od tejto tragédie. Tá sa odohrala neďaleko vodnej elektrárne Viedeň-Freudenau. Remorkér Ďumbier Slovenskej plavby dunajskej mal na palube 9 členov posádky. Zachrániť sa podarilo len jedného z nich." Informuje zdroj.



Čo sa vlastne stalo

"V ten večer boli na Dunaji mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky. Krátko predtým sa dostala do podobnej situácie posádka remorkéra Liptov. Ďumbier pred sebou tlačil loď naloženú 750 tonami kostnej múčky. Minul dráhu plavebnej komory a silný prúd ho stiahol k prepúšťacím splavom na reguláciu vody. Tam sa loď aj s nákladom zachytila na múroch druhej a tretej hate. Remorkér s posádkou stiahol prúd cez štvrtú hať."


"Rýchlosť vody v Dunaji bola väčšia, ako vyvinul motor remorkéra. Podľa očitého svedka sa preto remorkér takmer zastavil na jednom mieste, zmenil smer a išiel po prúde. Pre vysoký stav vody boli oceľové vráta na vodnom diele pootvorené. Bolo potrebné, aby masa vody odtekala. Remorkér narazil do týchto pootvorených vrát." Pokračuje v spomienke RTVS.



Náraz ho zdemoloval

"Zničený remorkér sa potopil o 22.30 h. Voda ho stiahla do hlavného koryta rieky. V čase nehody dosahovala hladina Dunaja 670 centimetrov. Len 30 cm pod stavom, kedy je ešte rieka pre lode splavná." Spomína web správy RTVS.



Členovia posádky

"Dušan Miček, Zdenko Dubský, Emil Šimek, Milan Labát, Anton Pučkovica, Róbert Boroš, Ivan Bedeč, Martin Temniak a Jozef Novoveský."


Vďaka obetavosti rakúskeho stavbára sa podarilo zachrániť len Emila Šimeka. Plavbu na Dunaji dočasne pozastavili. Vrak remorkéru našli až koncom októbra. Na súš ho vytiahli v roku 1997.



Súdny spor

"Vo veci viedlo Slovensko súdny spor s vtedajším rakúskym Donaukraftwerk, A.G. za zapríčinenie havárie remorkéra Ďumbier. Slovenská plavba a prístavy a anglická poisťovňa The Standard si nárokovali náhradu škôd spôsobených haváriou. V máji 2002 sa dohodou medzi zúčastnenými stranami kauza havárie remorkéra Ďumbier skončila. Žalované strany vyplatili poškodeným spolu takmer tri milióny eur. Svoju časť dostali aj pozostalí."

"V januári 2002 na počesť tragicky usmrtených námorníkov odhalili pamätnú tabuľu." Dodáva portál správy RTVS.