Krúpa: Poslanci s radosťou vynášajú utajované informácie
24 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Niektorí poslanci môžu vynášať utajované informácie! Tvrdí to predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa z OĽaNO. Práve preto by podľa neho malo byť zloženie komisie na kontrolu odposluchov iné, ako sa pôvodne zamýšľalo, píše denník Pravda.



Je to problém




Krúpa tvrdí, že niektorí poslanci môžu vynášať utajované informácie, preto treba ešte prehodnotiť, kto bude komisiu tvoriť. Sfunkčnenie tejto komisie patrilo aj k problémom, ktorými sa zaoberala pracovná skupina na obnovu dôvery v právny štát.

„Problémom je, že niektorí poslanci ‚s radosťou‘ vynášajú utajované informácie a dochádza k situáciám, že títo poslanci budú mať prehľad o tom, kto kedy bol v minulosti odpočúvaný v niektorých prípadoch,“ uviedol Krúpa.

Predseda výboru hovorí o citlivej situácii. Spomenul napríklad šírenie správy Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorú mali k dispozícii poslanci NR SR. „Zobrali sme si čas na rozmyslenie, ako sa k tomu postaviť,“ dodal.

Kedysi by im ruky odťali, dnes im hrozí dvojročné väzenie
Drevo pred zimou sa javí aj ako dobrý biznis. Niektorí ho kradnú, aby mali teplo. Iní, aby ho predali. A toto je presne prípad aj štátnych zamestnancov, ktorí kradli dubové drevo. Chytila ich stráž prírody. "Podľa cenníka by ho predali za 1 600... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Zloženie sa bude meniť

Zloženie komisie sa preto zrejme bude meniť. „Je pravdepodobné, že to budeme upravovať tak, aby sme mali zloženie komisie, ktoré bude zodpovedať aj určitým predpokladom. Buď ľudia, ktorí už majú bezpečnostné previerky, alebo takí, ktorí majú skúsenosti,“ doplnil Krúpa.

Podľa súčasnej legislatívy má mať komisia na kontrolu odposluchov osem členov. Traja zástupcovia koalície a traja z opozície si majú vybrať po dvoch spomedzi členov brannobezpečnos­tného výboru, výboru na kontrolu činnosti SIS a výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

Zostávajúcich dvoch členov má voliť parlament na návrh šéfa brannobezpečnos­tného výboru. Šéfom komisie by mal byť zástupca opozície.

Epidemiológ Pavelka: Tretia vlna pandémie nás potrápi až do apríla! Na jej vrchol čakáme márne
Vrchol tretej vlny vôbec nenastane! Tvrdí to hlavný autor COVID automatu a epidemiológ Martin Pavelka. Podľa odborníka sa preťaženia, aké sme zažili počas druhej vlny pandémie obávať nemusíme, píše portál topky.sk. Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

V minulom volebnom období komisia nefungovala

Predseda výboru na kontrolu činnosti SIS Marián Saloň zo Smeru uviedol, že v uplynulom týždni na zasadnutí výboru už vybrali do komisie dvoch poslancov. Jej súčasťou má byť Peter Šuca (Smer) a Gábor Grendel (OĽaNO).

Komisiu, ktorá má posudzovať, či sú informačno-technické prostriedky v réžii polície alebo SIS použité oprávnene alebo neoprávnene, má podľa zákona zriadiť Národná rada. Komisia počas minulého volebného obdobia nefungovala.

Slovensko na EXPO 2020: Nuda, nuda a znovu nuda! Bravó minister Sulík
Ináč ako hanbou a nezvládnutou prezentáciou našej krajiny sa to nazvať nedá! Zatiaľ, čo iné pavilóny na výstave Expo 2020 v Dubaji žiaria, ten slovenský si, žiaľ, všimne málokto. Je nevýrazný, usadený kdesi od ruky, pre turistov nepríťažlivý.... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Diana Zaťková