Považská Bystrica: Pivnica vydala maľby rodáka
23 | 10 | 2021 I Eka Balašková

V pivnici pod starou časťou mestského úradu v Považskej Bystrici sa vďaka náhode podarilo nájsť vzácne umelecké poklady. Píše o tom denník Nový čas.




Všímavá pracovníčka

Dva obrazy významného slovenského maliara, rodáka z Považskej Bystrice, Imra Weinera –Kráľa si všimla pracovníčka mesta. Neskôr objavili aj tretí obraz. Maľba Stredoveká dáma sa podľa Nového času stala najdrahšie predaným dielom Aukcie súčasného umenia. Za obraz považskobystrického rodáka chcú milovníci umenia zaplatiť tisíce eur. Jedno z diel získal nový majiteľ v aukcii dokonca za 43 200 eur.

Psychológ M. Madro: Tínedžeri si myslia, že musia stále hrať nejakú rolu, boja sa zlyhať
Najčastejšou témou, pre ktorú mladí ľudia kontaktujú internetovú poradňu IPčko, je pocit osamelosti. Ako pre TASR povedal jej zakladateľ a psychológ Marek Madro, tínedžeri si myslia, že stále musia niečo predstierať. Obávajú sa... Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Jeho tretí najdrahší

Dielo Považskobystričana sa stalo jeho tretím najdrahšie predaným obrazom na Slovensku a v Českej republike. Vďaka náhode sa pracovníčke mesta podarilo objaviť hneď dva obrazy. „V pivnici mestského úradu majú upratovačky miestnosť. Tá kedysi slúžila ako miestnosť na kopírovanie dokumentov. Ani sme nevedeli, čo sa za jej dverami ukrýva,“ upresnil primátor Považskej Bystrice Karol Janas. Okamžite ich preniesli na bezpečné miesto.
Ďalší obraz vškolskom sklade

"Jeden znázorňuje rodinu a dva sú pravdepodobne z čias oslobodenia Považskej Bystrice,“ doplnil považskobystrický primátor. Znalci života a diela tohto významného maliara potvrdili ich pravosť a dohodnuté sú aj znalecké posudky od kunsthistoričky Dagmar Kudoláni Srnenskej.
Čo bude s obrazmi ďalej?

„Budú zaradené do majetku mesta. Obraz so znázornením muža, ženy a dieťaťa vystavíme  na výstave, ktorú pripravujeme pri príležitosti 120. výročia narodenia Imra Weinera – Kráľa,“ objasnil Janas a zároveň jedným dychom dodal, že ide o zvláštnu symboliku. Obrazy boli dlhé roky ukryté a teraz, pri takomto výročí, opäť uzreli svetlo sveta. Mestu ich mal kedysi darovať samotný umelec.

Gröhling s pochybným diplomom nebezpečne znižuje požiadavky na pedagógov
21 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Akvarely na pešej zóne

26. októbra si Považská Bystrica pripomenie výročie narodenia svojho rodáka viacerými aktivitami. V centrálnej mestskej zóne je od 1. októbra nainštalovaná výstava venovaná maliarovi. „Obsahuje snímky akvarelov, ktoré sú v depozite mesta. Tie zachytávajú nielen miesta, ktoré v Považskej Bystrici Weiner-Kráľ miloval, obľúbené Maníny, okolitú prírodu, ale aj rozvoj a výstavbu mesta,“ uzavrel primátor Karol Janas.