E. Chmelár: Potrebujeme morálne prebudenie!
20 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Európsky parlament si obľúbil ultranacionalistov a pravicových extrémistov. Inak si neviem vysvetliť, že Sacharovovu cenu za slobodu myslenia získal Alexej Navaľnyj a do najužšej nominácie sa dostala Jeanine Áňezová, píše Eduard Chmelár na sociálnej sieti.



Kto sú nominovaní?

Navaľnyj má blízko k neonacizmu, rasizmu a ultranacionalizmu, ale to všetko je odpustené, lebo chce odstrániť Putina. Nominácia bolívijskej političky Áňezovej však bola šokom.



Čo sa z médií nedozviete

Áňezová bola rok po zvrhnutí obľúbeného prezidenta Moralesa dočasnou prezidentkou Bolívie. Stihla zaviesť množstvo neoliberálnych opatrení od znížení daní veľkým korporáciám, až po prerušenie diplomatických stykov s Venezuelou, Kubou, Nikaraguou a Iránom. Do vlády nenominovala ani jedného domorodého človeka (41 % obyvateľstva Bolívie). Z hľadiska jej nominácie na najprestížnejšiu cenu za slobodu myslenia je podľa denníka Washington Post (6. marca 2020)  dôležité vedieť, že od svojho uvedenia do funkcie umlčiavala novinárov, nechala zadržať stovky svojich oponentov a počas násilne potlačených demonštrácií zavraždiť 31 ľudí. Európsky parlament ju vyhlási za politicky prenasledovanú!



V normálnom svete absurdné

V normálnom svete by bol kandidátom číslo jeden Julian Assange. Na rozdiel od iných „bojovníkov“ za ľudské práva podporovaných mocenskými centrami je nielen vo väzení, ale reálne mu ide o život. Takáto cena by mu ho mohla zachrániť.


Ďakujeme, že ste nás videli! Štát totiž používa bielu palicu
Aj našimi stránkami prebehla informácia o konaní verejnej zbierky Biela pastelka. Ako jedna z tých, ktorí sa podieľajú na jej organizácií sa tak trošku cítim "povinná" informovať vás o jej výsledkoch a hlavne poďakovať sa. Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Ďalší proces o vydanie Assangea

"Hovorím to v čase, keď sa Bidenova vláda odvolala proti rozsudku britského súdu a 27. októbra sa začína ďalší proces o jeho vydanie do Spojených štátov. Assange žije v cele s rozlohou 4 metre štvorcové s prísnym stupňom stráženia, na základe čoho spravodajca OSN pre mučenie vyhlásil, že toto svojvoľné väznenie je porovnateľné s mučením. V čase, keď bez väčšieho záujmu svetovej verejnosti vyšli najavo fakty, že CIA sa usilovala o zavraždenie Assangea."



Reakcia médií?

Žiaden problém, nič sa nedeje, bolo to zrejme v záujme národnej bezpečnosti, veď na to tu CIA máme... "Počkať... alebo... žeby nie?! Uvedomujeme si vôbec mravné následky takéhoto správania?" pýta sa Chmelár: "Naozaj nikomu nevadí, že človeka, ktorý odhalil temné tajomstvá imperiálnej politiky USA, chcú cynicky zavraždiť? Assange je nebezpečný, lebo prebúdza svedomie ľudí. A my všetci, ak sa nechceme zobudiť v nejakej desivej totalite, potrebujeme morálne prebudenie."



Toto je zvrátené

Filipínsky spravodajský server Rappler založila bývalá novinárka CNN a tohtoročná nositeľka Nobelovej ceny za mier Maria Ressa. V tweete z 12. októbra 2017 Julian Assange naznačil, že je financovaný americkou spravodajskou službou CIA. Maria Ressa sa odmietla zasadiť za jeho prepustenie. Vyhlásila, že podľa nej Assange nie je novinár. Veľmi si ju cení Biely dom a  predstavitelia amerického establishmentu, ktorí chcú Assangea zabiť. Ešte stále si myslíte, že tu ide o mier a ľudské práva, a nie o politiku a spravodajské hry?


Gastroprevádzky krachujú, rokuje sa o znížení DPH. Čo si zase vymyslí diktátor Matovič?
Podľa správ RTVS gastroprevádzkam hrozí krach. Prvá pomoc sa nevzťahuje na pokles tržieb. O znížení DPH rokujú s rezortom financií. Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Nie je táto cena fraška?

Keby Európskej únii záležalo na slobode prejavu, bez váhania by ocenila Juliana Assangea, nie pochybných politikov, ktorí k ľudským právam veľkú úctu zjavne nepreukázali.