Vláde a farmabiznisu padol kameň od srdca, Ivermektínu sa skončilo povolenie
03 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Lekárka Etela Janeková, ktorá ambulantne a úspešne liečila pacientov s Covidom, musela požiadať o nové povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku Ivermektín. "To predchádzajúce skončilo koncom septembra," informuje RTVS. Hoci majú niektorí lekári s Ivermektínom dobré skúsenosti, podľa iných na jeho použitie neexituje dostatok dôkazov. Ministerstvo čaká na vyjadrenie odborníkov, lebo na prvom mieste je podľa nich pacient. 


Všeobecná lekárka Etela Janeková je známa tým, že pacientov nakazených Covidom, aj tých, ktorí mali ťažký a stredne ťažký Covid, liečila v ambulancii. Aj Ivermektínom. "Pacient žiadny nezomrel a žiadny nebol hospitalizovaný," priblížila v reportáži RTVS. Zároveň zdôraznila, že žiaden z vyliečených pacientov nemá postcovidový syndróm. Pacientov, ako to vyplýva z reportáže liečila podľa zahraničného protokolu, podávala im vyššie dávky vitamínov C a D, aspirín, zinok, Ivermektín, ale po zhoršení zdravotného stavu aj antibiotiká či heparín.

Pacienti boli ambulantne vyliečení a jednalo sa aj o ťažký a o stredne ťažký covid, čiže aj s nálezmi a zápalom pľúc. Pacient žiadny nezomrel a žiadny nebol hospitalizovaný a, čo by som chcela zdôrazniť, z týchto pacientov, ktorých som liečila, nemám pacienta, ktorý by mal postcovidový syndróm,“ priblížila v reportáži RTVS Janeková.

ŠOK v EÚ: Slovinský ústavný súd zablokoval povinné očkovanie zamestnancov
Slovinsko zablokovalo povinné očkovanie verejných zamestnancov. A to doslova niekoľko hodín predtým, ako mal zákon nadobudnúť účinnosť. Tamojšia vláda požadovala, aby bolo približne 31 000 ľudí z radov štátnych zamestnancov, policajtov a vojakov... Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Lekárke chýba posledný podpis, od ministerstva zdravotníctva

Lekárka o nové povolenie už požiadala. Chýba ale posledný, ľudovo povedané "podpis." Kým žiadosť o nové  povolenie podpísali krajský odborník pre všeobecné lekárstvo a schválila ho Etická komisia vyššieho územného celku, ministerstvo ešte čaká. Predtým ako udelí povolenie, potrebuje vyjadrenie komisie pre racionálnu farmakoterapiu a liekovú politiku najbližšieho zdravotníckeho zariadenia. A podľa reportáže RTVS aj stanovisko hlavného odborníka.
Krčméry iba opakuje, že jedinou ochranou očkovanie

Ministerstvo zdravotníctva podľa Zuzany Eliášovej postupuje vždy na základe odborných odporúčaní, nakoľko bezpečnosť pacienta je pre nich prioritou. V reportáži pre RTVS sa vyjadril aj profesor Vladimír Krčméry, podľa ktorého Ivermektín nie je typickým liekom na liečbu Covid. A nie je možné ho podľa neho podávať ako liek na Covid. Podľa Krčméryho je jedinou ochranou očkovanie.

Povolí opätovne ministerstvo zdravotníctva užívanie Ivermektínu? Alebo opäť hrozí situácia, keď si ho pacienti začnú zháňať na vlastnú päsť.

Moderné lieky na rakovinu pľúc existujú: Slováci však majú smolu. Ale zas – my máme lotériu
„Najhoršia situácia v onkológii je asi s karcinómom pľúc. Zistili sme, že čas od prvých príznakov po začatie liečby na Slovensku je neraz až okolo 180 dní, pričom vo vyspelých štátoch sa pohybuje okolo 30 - 50 dní!“ hovorí Jana Pifflová Španková z... Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Petra Demková