Predávali sa u nás bezpečnostné previerky ako vrecia zemiakov na trhu?
24 | 09 | 2021 I Ivan Brožík
"Na NBÚ sa malo kupčiť s previerkami, píše sa v zázname operatívcov z NAKA. Bezpečnostný úrad to odmieta." (tvrdí vo svojom redakčnom článku portál Aktuality.sk.) Podľa tohto zdroja si niekto previerku mohol "kúpiť", inému, kto sa javil "nepohodlný" a niekomu zavadzal, ju zas bolo možné odňať.

V článku autorky Annamárie Dömeovej portál Aktuality.sk píše o viacerých závažných skutočnostiach, preto niektoré pasáže odcitujeme doslova.
Bola snaha brzdiť prácu vyšetrovateľov kauzy Očistec

"Okrem podozrenia z kupčenia s previerkami existoval úradný záznam aj o údajnej snahe odňať bezpečnostné previerky vyšetrovateľom z tímu Očistec, aby nemohli ďalej pokračovať vo svojej práci."

"Podľa zistení operatívcov NAKA však existuje podozrenie, že na Národnom bezpečnostnom úrade dochádzalo dlhodobo ku kupčeniu s previerkami. Na verejnosť vyplávalo pomerne komplikovanou cestou." Píšu aktuality.sk.
Vyšetrovanie im zrušili

"Začiatkom septembra vedenie generálnej prokuratúry zrušilo cez známy paragraf 363 obvinenie aj stíhanie v kauzách exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského a finančníka Jaroslava Haščáka. Krátko potom námestník generálneho prokurátora zrušil aj vyšetrovanie NAKA, ktorá chcela riešiť inšpekciu ministerstva vnútra."

"Kandera vo svojom rozhodnutí o zastavení vyšetrovania inšpekcie upozornil aj na jeden úradný záznam, ktorý bol ale o podozreniach vo vzťahu k už spomenutému NBÚ. Malo z neho vyplývať „možné podozrenie zo spáchania trestnej činnosti v súvislosti s udeľovaním previerok Národným bezpečnostným úradom“. Pokračujú ďalej Aktuality. sk v článku autorky Annamárie Dömeovej.
Trestná činnosť na pôde NBU?

Podľa spomínaného úradného záznamu „bola získaná informácia k dlhodobo páchanej trestnej činnosti na NBÚ vedúcimi pracovníkmi tohto úradu. Trestná činnosť spočíva v zneužívaní právomoci verejného činiteľa v súbehu s korupciou organizovanou skupinou vedúcich pracovníkov“. Uvádzajú aktuality.sk.

Fico šokuje: Koho ďalšieho po Szabóvi zavrú? Mňa? Žilinku? Aláča? Šéfa NBÚ? (VIDEO)
Slovensko sa dnes zobudilo do ďalšieho šokujúceho rána. NAKA totiž zadržala riaditeľa policajnej inšpekcie Adriána Szabóa. Bol tiež jedným z účastníkov nedávneho tajného stretnutia vysokopostavených politikov v SIS. Zareagoval na to aj šéf Smeru... Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Ako to malo fungovať?

"Záznam opisuje modus operandi, ako mal biznis s previerkami fungovať. Ak osoba či firma požiadali o potvrdenie priemyselnej či personálnej bezpečnosti, zamestnanec úradu sa štandardne obrátil na jednotlivé zákonom stanovené subjekty." Vysvetľuje nami citovaný zdroj.

"Podľa policajného záznamu sa preverovanému človeku alebo konateľovi spoločnosti však zároveň ozval predstaviteľ istej firmy s ponukou, ktorá sa neodmieta. Konkrétne s plánom vypracovania bezpečnostného projektu za 20- až 200-tisíc eur." Informujú o závažnej skutočnosti Aktuality.sk.
Naši a nenaši

"Nátlak na firmy sa mal stupňovať aj postupným otváraním previerok jednotlivým predstaviteľom spoločnosti, čím sa celý proces predlžoval. Ak došlo k dohode, firma podľa zistení operatívcov NAKA previerku dostala, ak nie, mali spoločnosť či jej predstavitelia smolu."

„Ako dôvod neudelenia previerky sa najčastejšie využívajú ničím nepodložené správy (spravodajské informácie) zo Slovenskej informačnej služby, resp. aj vlastné úradné záznamy spísané P. X.,“ píše s v anonymizovanom úradnom zázname." vysvetľuje portál Aktuality.sk.
NBÚ podozrenia odmieta

"Národný bezpečnostný úrad podozrenia operatívcov NAKA jednoznačne odmieta. Za informáciami, ktoré spomínajú ľudia z operatívy NAKA, vidí snahy rôznych záujmových skupín o diskreditáciu úradu a poškodzovanie jeho dobrého mena."

"Riaditeľ úradu Roman Konečný už v tejto súvislosti kontaktoval šéfa parlamentného výboru na kontrolu činnosti NBÚ Martina Beluského."

„Oznámil mu, že je kedykoľvek pripravený na pôde parlamentu dokladovať, argumentovať a hmotnými dôkazmi vyvrátiť správy o údajných machináciách s previerkami a vymyslenom korupčnom správaní príslušníkov úradu,“ informoval hovorca úradu Peter Habara." Pre úplnosť ešte informujú Aktuality.sk.

(Medzititulky čiastočne red. HD.)

Bukovský: Premiér už nedokáže cítiť hanbu ani pocity viny, cíti už len veľký strach
20 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik