Progresívni "akoželiberáli" útočia, ako keď boľševici s fašistami začali ničiť Európu zvnútra
19 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Progresívci by radi zaviedli nový kastový systém," upozorňuje maďarský denník Magyar Nemzet a čerpá z britského magazínu The Economist. Podľa britského týždenníka klasický liberalizmus, ktorý existuje 250 rokov nezmizne ako dym, ale stojí pred vážnou skúškou. Progresívci na neho útočia tak, ako keď rakovinové bunky boľševizmu a fašizmu začali ničiť liberálnu Európu zvnútra. Bojuje klasický liberalizmus s progresívcami?


"Britský týždenník The Economist, ktorý sa radí k liberálnej tlači sa v jednom zo svojich článkov zaoberal progresívnou ľavicou, ktorá je podľa nich hrozbou pre klasický liberalizmus," píše Magyar Nemzet. Podľa britského magazínu, ľavicoví, aj pravicoví populisti útočia na klasický liberalizmus.

Magyar Nemzet píše, že podľa britského autora, ktorý článok napísal, sa v Amerike takýto populistický pravicový útok prejavil napríklad v Texase, keď schválili najprísnejší potratový zákon v civilizovanom svete. Kým populistický pravicový útok sa dá jednoznačne interpretovať. Útoky progresívnej ľavice sa jednoznačne interpretovať nedajú.

Ciele progresívnych a klasických liberálov, ako píše podľa Magyar Nemzet britský magazín The Economist sa v mnohom prekrývajú. Ľuďom by podľa nich mala byť poskytnutá príležitosť prosperovať bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rasu. Rovnako podozrievavo vnímajú autority a hlboko zakorenené záujmy a hodnoty. Rovnako veria v požadovanú zmenu. Ale! Spôsoby, akými chcú zmeny dosiahnuť už nemajú medzi sebou nič spoločné.

WHO mení kurz: "Cieľ - imunizácia obyvateľstva – ťažko dosiahnuteľný"
15 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Skutočný pokrok bude možný len vtedy, ak sa zrušia hierarchie

Klasický liberáli nemajú presne určený postup na dosiahnutie cieľov. Podľa nich to musí to byť spontánne a zdola nahor. A závisí to od rozdelenia právomocí. Aby žiaden človek alebo skupina nemohla dlhodobo vykonávať moc. Na rozdiel od nich, progresívni dávajú do centra diania svoju vlastnú moc. Sú presvedčení, že skutočný pokrok bude možný len vtedy, ak sa ich aktívnou účasťou zrušia rasové, sexuálne a iné hierarchie.

Klasickí liberáli veria vo vytváranie spravodlivých predpokladov a veria, že je najlepšie, ak sa udalosti odohrávajú prostredníctvom konkurencie. Progresívni ľudia veria v presadzovanie „spravodlivosti“ a vo výsledkoch, ktoré sa považujú za spravodlivé po nich.

Podľa Magyar Nemzet, britský magazín, ako príklad uvádza vedca a aktivistu Ibrama X. Kenditu, ktorý povedal, že akákoľvek „farboslepá“ politika vrátane štandardizovaného testovania detí je rasistická, ak v konečnom dôsledku zvyšuje priemerné rasové rozdiely, bez ohľadu na to, ako osvietené boli zámery.

Podivuhodný príbeh vyšetrovateľov Čurillu a Ďurku (Peter Tóth - Ďateľ)
Komentár bývalého šéfa kontrarozviedky SIS a bývalého novinára denníka SME Petra Tótha (Ďateľ) Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič

Obmedzením slobody prejavu zavedú nový kastový systém?

Progresívni sa domnievajú, že spravodlivosť môže nastať iba vtedy, keď sa obrátia proti privilegovaným. Podľa britského magazínu, ako píše Magyar Nemzet, toto neznamená nič iné, ako obmedziť slobodu prejavu zavedením nového kastového systému. V ňom by sa tí, ktorí sú vyššie, museli postaviť poza tých, ktorí viac potrebujú posilniť dôstojnosť. Znamenať to môže tiež, že na piedestál postavie údajných privilegovaných a potrestajú ich za to, že povedali veci, ktoré by sa dali interpretovať tak, že dehonestujú menej privilegovanú osobu. Výsledkom toho by bolo osočovanie, vymazanie a odmietnutie akýchkoľvek platforiem.

Milton Friedman kedysi povedal, že spoločnosť, ktorá stavia rovnosť pred slobodu, skončí bez rovnosti a bez slobody. "Mal pravdu," píše Magyar Nemzet. Progresívni si podľa britského autora myslia, že majú najlepší plán na oslobodenie utláčaných skupín. V skutočnosti ich plánom nie je nič iné ako represia voči jednotlivcovi. A v tomto ohľade sa vôbec nelíši od plánov populistickej pravice.

Lukašenko chce nakúpiť ruské zbrane za 1 miliardu dolárov
15 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová