Bývala ministerka afganskej vlády odsúdila odsun amerických vojsk z Afganistanu
01 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Bývalá afganská ministerka pre baníctvo a ropu Nargis Nehánová, ktorá pred dvoma dňami pricestoval do Nórska, v utorok kritizovala Spojené štáty za odsun vojsk z Afganistanu. Informovala o tom agentúra AFP.


"USA boli v Afganistane 20 rokov, ak by tam ostali o jeden rok dlhšie, nezmenilo by to pre nich nič aspoň po finančnej a politickej stránke," vyhlásila Nehánová.

Dodala, že odchod vojsk "nebol dobre zvládnutý" a bol "nezodpovedný". Podľa nej bolo potrebné umožniť vznik reálnej dohody medzi Talibanom a afganskou vládou.

"Prezident Joe Biden mohol povedať, že na konci septembra 2022 nechce mať v Afganistane žiadneho vojaka, ale dovtedy sa chce uistiť, že existuje politická dohoda medzi Talibanom a vládou a že evakuovali všetkých svojich zamestnancov a miestnych partnerov," uviedla Nehánová.

Taliban oslávil odchod posledného amerického vojaka z Afganistanu. Vystrieľali do vzduchu viac munície ako v skutočnom boji (VIDEO)
V afganskom hlavnom meste zazneli slávnostné výstrely, ktoré znamenali úplné stiahnutie amerických síl po krvavom 20-ročnom konflikte, informuje portál RT. Vystrieľali do vzduchu viac munície ako v boji. Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


Nehánová priblížila, že zo svojho postu rezignovala v októbri 2019, pretože necítila dostatočnú politickú podporu. Z Afganistanu sa rozhodla odísť po tom, ako v deň, keď sa krajiny zmocnil Taliban, postrelili jej šoféra. Nehánová bola presvedčená, že útok bol mierený na ňu a jej rodinu.

"Pracovala som vo vláde... bola som veľmi hlasno sa ozývajúca aktivistka a politička. Keď sa ozývate, vytvoríte si nepriateľov," uviedla.

Taliban ovládol v utorok už celé Medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule po tom, čo po 20 rokoch vojenskej intervencie z krajiny odletelo posledné lietadlo USA. Lídri Talibanu sa neskôr na znak svojho víťazstva symbolicky prešli po pristávacej dráhe po boku s bojovníkmi z elitnej brigády Badr.

Biden sa prišiel rozlúčiť s padlými vojakmi. "Dúfam, že zhoríš v pekle!", kričali na neho
V nedeľu, keď pozostatky 13 vojakov Spojených štátov zabitých nedávno na letisku v afganskej metropole Kábul dorazili na vojenskú základňu v americkom štáte Delaware, sa tam prezident USA Joe Biden stretol s rodinami padlých. Aj keď je prezident... Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR