Pred povinným očkovaním zdravotníkov necúvneme, vyhráža sa francúzsky premiér
28 | 08 | 2021 I Zuzana Koščová

Francúzsky premiér Jean Castex sa vyhráža zdravotníkom, ktorí sa nedajú zaočkovať pred 15.septembrom. Od svojho rozhodnutia vláda nemieni cúvnuť.


Francúzsky denník Le Figaro prniesol informáciu o povinnom očkovaní, ktoré čaká francúzskych zdravotníkov už o pár týždňov. V článku sa nachádza aj video z vysielania, kde sa Castex priam freneticky vyjadruje k otázke vakcíny.
Povinné očkovanie

V rozhovore, ktorý odvysielala francúzska stanica RTL tento štvrtok, pripomenul ministerský predseda povinnosť očkovania pre zdravotnícky personál. Jean Castex si očkovanie pochvaľuje a v rozhovore uviedol, že doteraz sa nechalo zaočkovať 83% zdravotníkov. "Kto vykonáva zdravotnícke povolanie, musí veriť vede, musí veriť medicíne. Zdravotníci sú tu, aby chránili životy." Nezabudol pripomenúť, že sankcie sú v legislatívnej príprave a budú uplatňované voči nezaočkovaným zdravotníkom od 15.septembra.
Ohrozené DSS

Ako príklad uviedol Domovy sociálnych služieb a ich ohrozených obyvateľov z juhozápadnej časti Francúzska. Tí sa nakazili od personálu, ktorý je však v domove sociálnych služieb na to, "aby sa o slabých ľudí staral a ochraňoval ich". Pre Castexa je to niečo nepochopiteľné. Zamestnanci, ktorí sa budú aj naďalej vzpierať vakcíne, sa môžu tešiť na pozastavenie funkcie alebo dokonca prepustenie z pracovného pomeru. Zdravotník bude môcť byť suspendovaný na dobu od jedného mesiaca až po 6 týždňov. To je doba, za ktorú sa môže nechať zaočkovať.

https://www.hlavnydennik.sk/?s=macron#google_vignette

Tretia dávka už čoskoro

Od 12.septembra je v Domovoch sociálnych služieb avizovaná tretia dávka vakcíny. Francúzsky premiér v rozhovore viac než horlivo velebí očkovanie: "Vakcína nás zachraňuje! Je tu osemnásobne nižšie riziko nakazenia, jedenásťnásobne nižšia šanca, že sa dostaneme do nemocnice. Ochrana vakcínou najmä u slabších a starších osôb klesá. Je nevyhnutné, aby osoby staršie 65 rokov a zraniteľné osoby boli preočkované treťou dávkou."

"Macron, podaj demisiu!" Vyše 200-tisíc Francúzov protestovalo proti COVID pasom (VIDEO)
V Paríži aj mnohých ďalších francúzskych miest sa v sobotu konali demonštrácie odporcov takzvaných COVID pasov. Podľa ministerstva vnútra vyšlo do ulíc vyše 200 tisíc ľudí, čo je viac ako predchádzajúce dve protestné soboty. V Paríži sa časť... Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Tibor Sipos