Ďalšie tlaky na vakcináciu: Zamestnávatelia chcú mať čo najviac zaočkovaných zamestnancov
26 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Lenin kedysi povedal: „Učiť sa, učiť sa, učiť sa!“ Zástancovia vakcinácie, ba dokonca aj zamestnávatelia zase kričia: „Očkovať, očkovať, očkovať!“ Čo na tom, že sú to iba experimentálne vakcíny, ktorých účinnosť už po pár mesiacoch klesá. Ba nakaziť sa či roznášať nákazu môžu aj zaočkovaní. Podľa niektorých to aj tak je naša „jediná spása“.


Do očkovacej kampane sa však okrem vlády a všakovakých „odborníkov“ zapojili aj zamestnávatelia, ktorí chcú mať zaočkovaných čo najviac zamestnancov. Dôvod? Vraj aby nebola ohrozená výroba. Ako informuje portál extraplus.sk, nezaočkovaní zamestnanci údajne spôsobujú firmám a svojím zamestnávateľom na Slovensku problémy. Preto tlačia na to, aby sa dali zaočkovať.
Získať údaje o tom, koľko zamestnancov je zaočkovaných, je problematické

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) v tlačovej správe konštatuje, že štát síce stanovil prevádzkam možnosť vybrať si, ktorým skupinám obyvateľstva budú v prípade zhoršovania epidemickej situácie poskytovať svoje služby, avšak nijakým spôsobom neupravil podmienky vstupu samotných zamestnancov do prevádzok. Podmienky uplatňovania protiepidemických opatrení sú podľa firiem nejasné a nedostatočné. Úrad verejného zdravotníctva žiadajú o ich dopracovanie.

Zamestnávatelia upozorňujú aj na to, že získať údaje o tom, koľko zamestnancov je zaočkovaných, je problematické. „V súvislosti so zhoršovaním epidemickej situácie sa firmy zaoberajú tým, ako čo najspoľahlivejšie ochrániť zdravie svojich zamestnancov a zabezpečiť hladký chod výroby a fungovania podniku. Mnohé sa proaktívne pripravujú na horšie časy a vytvárajú si databázy plne očkovaných zamestnancov a tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Tomu prispôsobujú napríklad aj rozvrhnutie služieb a chodu podniku,“ uviedol prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Po ďalšom lockdowne padnú niektoré segmenty na samé dno. Zamestnanci sa na to musia pripraviť
Lockdown, ktorý sme mali na Slovensku na konci minulého a začiatku tohto roka, takmer zlomil niektorým odvetviam nášho hospodárstva väzy. Najviac to pocítili pracovníci v gastre, ubytovacích službách a cestovnom ruchu. Prišli nielen o zákazníkov,... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Poskytnuté údaje vedia podľa Kiraľvargu získať len na základe dobrovoľnosti zamestnancov. Problémy však majú aj dodávateľské spoločnosti, od ktorých zahraniční odberatelia čoraz častejšie požadujú realizáciu služby výhradne zaočkovanými zamestnancami. V praxi pritom podľa zamestnávateľov dochádza k doslova bizarným situáciám, keď zamestnanci odmietajú napríklad nosenie rúšok na pracovisku. Podľa vyhlášok tým síce porušujú pracovnú disciplínu, nie je však v súčasnosti jasné, ako by mali zamestnávatelia v takýchto prípadoch postupovať. Podľa Kiraľvargu je problémom samotná vyhláška Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, pretože povinnosti môže ukladať iba zákon a zamestnávatelia tak majú zviazané ruky.

Zamestnanci žalujú sieť nemocníc v Houstone: "Nechceme byť morčatá pri očkovaní!"
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková