Takto nie, pán expremiér (Eduard Chmelár)
25 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Komentár Eduarda Chmelára (Facebook/status)


Keby sa Robert Fico vyjadril k tomu, že politológ Jozef Lenč hodnotí mnohé veci nekompetentne alebo zaujato, nepoviem ani slovo. Zvlášť RTVS si ho vyberá ako „univerzálneho odborníka na všetko“, ktorý vám pohotovo odpovie na všetky otázky našej vesmírnej reality, až je to tragikomické (francúzsky sociológ Pierre Bourdieu takýchto ľudí nazýval fast-thinkers, „rýchlomyslitelia“, osoby ochotné kedykoľvek potvrdiť stanovisko redakcie alebo majiteľa média).
Ak ste moslim, nerobte v kresťanskej krajine politológa

No ak predseda Smeru-SD útočí na Jozefa Lenča ako na moslima, musím sa voči takémuto slovníku ostro ohradiť. Vyjadrenie typu „ak ste moslim, nerobte v kresťanskej krajine politológa“ patrí do úst hulváta v podradnej krčme, nie trojnásobného premiéra štátu, ktorý sa podľa ústavy neviaže na žiadne náboženstvo. Ozaj, smiem sa ako ateista v kresťanskej krajine vôbec k niečomu vyjadriť? Uráči sa štátu dať mi na to láskavé povolenie? Na Slovensku žije okolo 5 000 moslimov. Mnohí z nich sú špičkoví odborníci, lekári, vedci, architekti, mnohí z nich sú skvelí ľudia, ktorých osobne poznám. Aj generálny riaditeľ Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Mongi Msolly je moslim pôvodom z Tuniska. Aj Robertovi Ficovi tu zachránili život. Nedal by sa operovať od „moslima v kresťanskej krajine“?


Protest 1. septembra

Vítam, že Smer-SD prehodnotil svoju spoluprácu s neofašistami. Ale nemal by sa pritom rozčuľovať na Jozefa Lenča. Informácia, že protest 1. septembra organizuje Smer-SD spolu s Uhríkom a Mazurekom, bola vonku niekoľko týždňov. Robert Fico a jeho družina sa proti tomu doteraz neohradili, neprotestovali, nevyvrátili to, hoci na iné, často banálne témy, zvolávajú ihneď tlačovky. Nemôže sa teda hnevať na niekoho, kto hodnotí situáciu z verejne dostupných informácií. Naopak, jeho dlhé mlčanie vzbudzuje podozrenie, že mu toto spojenectvo doteraz nevadilo a prehodnotil ho až pod verejným tlakom ako „výmysel“. Ja si myslím, že to výmysel nebol a že sa Robert Fico jednoducho zľakol. Zľakol sa aj iniciatívy slovenských europoslancov, ktorí vyzvali vedenie Strany európskych socialistov, aby zo svojich radov vylúčili Smer-SD za spoluprácu s „fašistickými stranami“.

Tu sa však musím pristaviť, lebo rozum mi neberie keď europoslanci za Progresívne Slovensko Martin Hojsík a Michal Šimečka, ktorí by inak dostali vyrážky z toho, keby ich niekto označil za ľavičiarov, prejavujú obavy o sociálnodemokratický charakter Smeru-SD – o Ivanovi Štefancovi, Miriam Lexmann, Lucii Ďuriš Nicholsonovej, Vladimírovi Bilčíkovi, Petrovi Pollákovi a Michalovi Wiezikovi ani nehovoriac. Čo ich je, preboha, do toho? Riešil nejaký konzervatívec alebo socialista Sulíkove ideologické excesy medzi európskymi liberálmi? Hlúpe a šialené.


V prvom rade poraziť liberálov

Robert Fico sa rozčuľuje nad vyjadrením Jozefa Lenča, že Smer-SD sa približuje ku konzervatívnym stranám a pýta sa, čím. No napríklad takýmito vyjadreniami na adresu moslimov. Odmietaním odluky cirkvi od štátu. Odmietaním utečencov. Odmietaním partnerských zväzkov pre homosexuálov. Zakomponovaním tradičného zväzku muža a ženy do ústavy. Ale veď k tomu sa hlásia. Sami mali vyhlásenia, že musia v prvom rade poraziť liberálov. Na tom v zásade nie je nič nelegitímne. Takže neviem, prečo sa rozčuľujú. Asi preto, lebo ich nachytali na hruškách.

Nebudem Smeru nadávať do „xenofóbnych fašistov“, ako to robí Jozef Lenč alebo Radoslav Štefančík (to je ďalší „expert“, ktorý má taký chaos v odborných pojmoch, že by mal uvažovať o vrátení diplomu). To nie je odborné hodnotenie, ale nadávka. Sám som niekoľkokrát označil Smer-SD za ideologicky blízky skôr bavorskej Kresťansko-sociálnej únii (CSU) ako klasickým sociálnodemokratickým stranám. Smeráci sú z mediálnej štvanice možno precitlivení, ale nemôžu označiť každé hodnotenie za útok. A ak áno, nemá zmysel racionálne s nimi diskutovať, lebo títo straníci berú kritiku nie ako politickú polemiku, ale ako urážku ich viery.
Niečo nie je v poriadku

Bol by som rád, keby Smer-SD účelovo nezneužíval situáciu na útoky na moslimov a namiesto toho začal konečne hľadať cestu k tomu, ako zbližovať parlamentné i mimoparlamentné ľavicové strany. Niekedy sa totiž zdá (aj z tejto reakcie na predstaviteľov Hlasu-SD, ktorých nazval „politické trasorítky“), že konzervatívna pravica je im bližšia ako ľavica. Ak nikdy nekritizujete Kotlebu (alebo sa dokonca zastávate Mazureka, všakáno), ale nenecháte nitku suchú na Pellegrinim, niečo nie je v poriadku. Robert Fico je zvlášť citlivý na svoju antifašistickú povesť. Aj ja som mu v minulosti možno niekedy krivdil, ale ak nechce byť spájaný s fašistami, potom si musí lepšie vyberať spojencov. A nie ziapať po tých, ktorým sa jeho nahováračky s ultrapravicou nepáčia.

Keď je hrdina za mrežami a lotri na slobode (Eduard Chmelár)
Komentár Eduarda Chmelára (Facebook/status) Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Gabriel Matta