Prokurátorka ROZHODLA vo veci previerky pre Lipšica
23 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Bolo to predčasné a bez ustálenia skutkového stavu. Asi tak by sa dalo v stručne charakterizovať vyjadrenie krajskej prokuratúry na vyšetrovateľom odmietnutie trestného oznámenia, ktoré podala strana Smer-SD ešte začiatkom februára na ministra Milana Krajniaka a v tom čase advokáta Daniela Lipšica.


Strana Smer-SD sa nádejala, že trestným oznámením zastaví zvolenie Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora. Nestalo sa. Daniel Lipšic bol zvolený za špeciálneho prokurátora. Ako ale informuje portál nitranoviny.sk, vyšetrovateľ PZ Bratislava síce uznesením z 12.7.2021 odmietol trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania obzvlášť závažného zločinu zneužívanie právomoci verejného činiteľa, teraz je však, po rozhodnutí krajskej prokurátorky, všetko ináč.
Trestné oznámenie sa týkalo bezpečnostnej previerky Lipšica na základe Krajniakovej žiadosti

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa na začiatku februára obrátil na generálneho prokurátora s trestným oznámením na ministra práce Milana Krajniaka a advokáta Daniela Lipšica v súvislosti so zneužívaním právomocí verejného činiteľa. Trestné oznámenie sa týkalo bezpečnostnej previerky, ktorú mal Lipšic dostať na základe Krajniakovej žiadosti.

Šéf Smeru-SD bol presvedčený, že išlo o hrubé zneužívanie právomoci verejného činiteľa zo strany ministra Krajniaka a rovnaký zločin zo strany Daniela Lipšica spáchaný účastníctvom. Lipšic bol vtedy jedným zo štyroch kandidátov na post špeciálneho prokurátora. Okrem neho sa o post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry uchádzajú aj prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Vasiľ Špirko a Ján Šanta.

Lipšicov konflikt záujmov: Ficovo trestné oznámenie naňho a Krajniaka musí riešiť Krajská prokuratúra
Bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) podal trestné oznámenie na Daniela Lipšica i ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) za pomoc ministerstva pri získaní bezpečnostnej previerky pred voľbami špciálneho prokurátora. Prípad dostala Krajská... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Po minuloročnej zmene legislatívy sa mohol o túto pozíciu uchádzať i neprokurátor. Zákon však neupravuje získanie bezpečnostnej previerky na stupeň prísne tajné, ktorá je podmienkou kandidatúry. Vyšetrovateľ PZ OKP Bratislava síce uznesením z 12.7.2021 odmietol trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania obzvlášť závažného zločinu zneužívanie právomoci verejného činiteľa, ktoré podal Tomáš Šinka a politická strana Smer-SD, no teraz je všetko ináč.

Štyridsaťštyri občanov podalo trestné oznámenie na Mikasa. Vyšetrovateľ podanie odmietol.
Štyridsaťštyri občanov pod taktovkou JUDr. Adriany Krajníkovej podalo trestné oznámenie na Jána Mikasa. Podľa právničky sú porušované ľudské práva. Vyšetrovateľ Policajného zboru podanie odmietol. Krajníková podáva proti rozhodnutiu sťažnosť. ... Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Petra Demková

Odmietnutie bolo vydané predčasne a na podklade nedostatočne zisteného skutkového stavu

Podľa strany Smer-SD sa mal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak dopustiť trestného činu na tom základe, že požiadal Národný bezpečnostný úrad o vykonanie bezpečnostnej previerky stupňa utajenia „prísne tajné“ pre osobu JUDr. Daniel Lipšic z dôvodu jeho prípadnej kandidatúry na post špeciálneho prokurátora.

Trestné oznámenie smerovalo aj na zodpovedných zástupcov NBÚ, ktorí udelili Danielovi Lipšicovi previerku. Prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave v tejto veci ale rozhodla tak, že uznesenie vyšetrovateľa zrušuje, pretože je nezákonné. Prokurátorka vo svojom zdôvodnení konštatuje, že dospela k záveru, že rozhodnutie vyšetrovateľa o odmietnutí trestného oznámenia bolo vydané predčasne, na podklade nedostatočne zisteného a ustáleného skutkového stavu.

Blaha: Prokurátor odmietol trestné oznámenie na Matoviča za jesenné testovanie, polícia chráni tyrana
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha označil odpoveď prokurátora za zdrap papiera a považuje ho za dokonalý symbol režimu Igora Matoviča. Polícia podľa neho nechráni ľudí, ale tyrana. Opozičný politik tvrdí, že koalícia si do bezpečnostných zložiek dosadila... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Petra Demková