Pentagón verí, že umelá inteligencia dokáže predpovedať svetové udalosti (Scott Ritter)
23 | 08 | 2021 I Preklad: Lukáš Leca

Americká armáda testuje počítačový systém predvídania riadený umelou inteligenciou (AI), ktorý má presne predpovedať krízu skôr, ako k nej dôjde. Ak to znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, je to pravdepodobne preto, že to tak je, píše vo svojom komentári Scott Ritter.


Ako vám povie každý fanúšik Toma Cruisa, schopnosť predvídať budúcnosť nemá šťastný koniec. Venuje sa tomu film Stevena Spielberga z roku 2002 „Minority Report“. Avšak to bola fikcia, nie, dokonca horšie ako fikcia. Hollywoodska beletria, kde sa scenáristi a režiséri spoja, aby vytvorili príjemné príbehy zaľudnené dokonalými postavami, ktoré zhruba do dvoch hodín vyriešia niektoré z najaktuálnejších problémov sveta.

Zdá sa, že Pentagón sleduje príliš veľa hollywoodskych filmov. Inak, ako si možno vysvetliť experimenty globálnej informačnej dominancie (GIDE).

Podľa tlačových správ americké severné velenie dokončilo sériu testov systému GIDE - „kombinácie AI (umelej inteligencie), cloud computingu a senzorov“, ktoré podľa generála Glena VanHercka, veliteľa severného velenia a Severoamerické veliteľstvo obrany letectva by americkým vojenským veliteľom umožnilo predpovedať udalosti „niekoľko dní vopred“.

Nová studená vojna? Američanom sa už nikdy nepodarí rozbiť Rusko a Čínu (Paul Robinson)
Názor Paula Robinsona (Russia Today) Čítať ďalej
06 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa správy je „systém založený na strojovom učení, pričom sleduje zmeny v surových údajoch v reálnom čase, ktoré naznačujú možné problémy." Systém GIDE pomocou satelitov zobrazuje kontroverznú ponorku pripravujúcu sa opustiť prístav, pričom upozornil všetky vojenské jednotky a veliteľov, ktorí by mali o tieto veci záujem. GIDE by to dokázal „za pár sekúnd“. Vojenským analytikom by „hrabanie sa v týchto informáciách“ trvalo hodiny alebo dokonca dni.

Generál VanHerck však v tento systém verí. S pomocou GIDE bude posilnené aj civilné vedenie, ktoré bude schopné účinnejšie využívať nástroje diplomacie. Bude sa tiež dať zabrániť tomu, aby sa kríza premenila na konflikt. Podľa generála sa GIDE snaží „posunúť vpred našu schopnosť udržiavať povedomie, dosiahnuť informačnú dominanciu a poskytnúť nadradenosť v rozhodovaní v súťaži a kríze“.

Rusko-indické jednotky zdokonaľujú svoje schopnosti na vojenskom cvičení Indra-2021 (VIDEO)
Rusko-indické vojenské cvičenie Indra-2021 sa koná v južnom regióne Volgograd. Vojenské sily oboch národov cvičia odrazenie teroristických útokov. Jednotkám pomáhajú tanky, lietadlá a drony, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


Prečo si dávam pozor na „samoučiace sa“ stroje

Ako bývalý analytik vojenských spravodajských služieb, ktorý nemá skúsenosti z reálneho sveta, sa musím priznať k viac ako malému skepticizmu nad účinnosťou systému, akým je GIDE. Dávam si pozor na „samoučiace sa“ stroje. Pretože veľmi dobre viem, že všetky sa narodili pomocou počítačových programov a algoritmov, ktoré boli vytvorené ľuďmi, pokračuje vo svojom komentári Scott Ritter.

Kedykoľvek počujem generálneho dôstojníka alebo jedného z jeho nadriadených, ako hovorí: „Integrované odstrašovanie znamená používať správnu kombináciu technológie, operačných konceptov a schopností, ktoré sú prepojené sieťovým spôsobom,“ spustí sa môj vnútorný alarm. Množstvo hlášok a hesiel je najväčším indikátorom toho, že rečník vytvára spolitizované rozprávanie. Na rozdiel od informovania o základnej pravde. A na uskutočnenie tohto pozorovania nepotrebujem GIDE ani jeho ekvivalent.

USA kedysi postavili jednu z najschopnejších spravodajských organizácií na svete. Viem - bol som toho súčasťou. Neboli sme neomylní - žiadna organizácia nikdy nebola - ale boli sme extrémne dobrí, najmä čo sa týka analytického aspektu našej práce.

Laici budú často spájať spravodajskú analýzu s odhadmi inteligencie, bez toho, aby chápali, že prvá je čisto analytickým cvičením, zatiaľ čo druhá bola nakazená politikou. Analytik môže zhodnotiť, že obloha je modrá a že akonáhle slnko zapadne, už sa stmieva.

Ale ak politický líder určil, že obloha je v skutočnosti červená a že bude svetlo 24 hodín denne, nijaké správy jeho názor nezmenia. Prichádza to len tak, že politikovi do očí bije realita, ale potom je už neskoro a škoda je spôsobená.

Dobrý analytik vie, že v popise jeho práce nie je povedať svojmu šéfovi, čo chce počuť, ale skôr predložiť hodnotenia založené na faktoch. Pretože analýza je nedokonalé umenie (poznámka, nepoužil som termín veda - o tom neskôr). Dobrý analytik poskytne svojim nadriadeným množstvo hodnotení, ktoré podporujú podobný rozsah možností. Skrátené hodnotenia založené na faktoch sú často nevhodné pre požadované politické ciele.

Niekoľko slov o farmaceutickom zázraku (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 08 | 2021 | Iveta Machová


„Zlyhanie inteligencie“ je vždy „zlyhanie vedenia“

Médiá sa veľmi dobre osvojili v používaní hesla „zlyhania inteligencie“. Namiesto toho by mali presne uviesť, že to, čo sa skutočne stalo, bolo „zlyhanie vedenia“, ďalej píše vo svojom komentári Scott Ritter.

Môj životopis obsahuje dostatočné množstvo analytických príbehov o úspechu, aby som sa cítil príjemne s tým, že existuje ľudský potenciál na včasnú a presnú analýzu inteligencie. Dokázal som presne predpovedať cyklus výroby rakiet v sovietskej továrni na medzikontinentálne balistické rakety. Všetko, čo potrebujeme, je, aby ľudia, ktorí sú zákazníkmi tejto inteligencie, dôverovali schopnostiam tých, ktorí tieto hodnotenia vyrábajú.

Boli časy, keď bol spravodajský analytik skutočným odborníkom na tému, o ktorej mal za úlohu informovať. Keď som bol inšpektorom v Sovietskom zväze, mohol som sa spoľahnúť na múdrosť a postrehy spravodajských analytikov CIA, ktorí celú svoju kariéru skúmali veľmi konkrétny súbor faktov. Pracoval som napríklad s analytikom, ktorý väčšiu časť dvoch desaťročí strávil skúmaním dosahu rakiet Plesetsk z pohľadu „všetkých uhlov“. Nebolo toho veľa, čo by uniklo jeho pozornosti a bol schopný - so smrtiacou presnosťou - predpovedať budúce udalosti spôsobom, o ktorom sa programátorom GIDE môže len snívať.

Analytici nepoužívali algoritmy ani digitálne databázy. Jeho mozgom bol počítač a jeho chápanie toho, čo sa deje, bolo odvodené od umenia rozoberať ľudskú prirodzenosť. Poznal zúčastnené osobnosti a ich správanie pred, počas a po zahájení testu. Vedel, aký je rozdiel medzi bežnou údržbou a unikátnymi vylepšeniami stránok. Jeho služba bola doslova neoceniteľná, a napriek tomu, keď sa studená vojna skončila, boli on a úrad, v ktorom pracoval, vyhlásení za nadbytočné.

Každý expertný analytik by vám povedal, že práve táto opakovateľnosť bola zdrojom spoľahlivých hodnotení. Nakoľko bránila dominancii jednej myšlienkovej školy a núti analytikov podeliť sa o základ svojich hodnotení s inými odborníkmi.

Európa sme my, máme inú históriu, ako je za veľkou mlákou a Boh nie je "trans," píše Zsolt Bayer
Komentár Zsolta Bayera (Magyar Nemzet) Čítať ďalej
08 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová


Nekompetentnosť výrobku

Počas vojny v Perzskom zálive bola CIA schopná poskytnúť skutočne odbornú analýzu daného cieľového miesta. Špeciálne vďaka kvalite vtedajších analytikov. V roku 1993 CIA poslala svoj nový káder analytikov do New Yorku, aby informovala OSN o podozrivých lokalitách v Iraku. Všetci analytici mali menej ako šesťmesačné skúsenosti a neboli si úplne vedomí ničoho iného, ​​než tých najzákladnejších podrobností, pokračuje vo svojom komentári Scott Ritter.

11. september poskytol teroristickým lovcom CIA príležitosť stráviť roky sledovaním cieľa. Avšak faktom je, že dnes Spravodajskú organizáciu v USA tvoria silne spolitizovaní, prehnane riadení „profesionáli“. Títo experti nie sú schopní poskytnúť druh cielených a presných analytických predpovedí svojich predchodcov z čias studenej vojny. Zdá sa, že táto vstavaná nekompetentnosť je viac zámerná ako náhodná. Preto som dvojnásobne skeptický voči akémukoľvek takzvanému systému riadenému „umelou inteligenciou“, akým je GIDE.

Na konci dňa je presná analýza inteligencie viac o porozumení ľudskej prirodzenosti ako o počítaní automobilov alebo rozpoznávaní iných fyzických prejavov ľudského správania. Najlepším sudcom ľudskej prirodzenosti je iný človek. Žiadny počítač sa k tomu nemôže priblížiť. Keď som slúžil v armáde, bol som ochotný staviť svoj život na tento princíp. Je škoda, že generál VanHerck a jemu podobní takí nie sú.

Skutočnosť, že Spojené štáty sú ochotné podriadiť prediktívne spravodajské požiadavky našej kolektívnej národnej bezpečnosti počítaču, by mala znepokojovať každého Američana.

Moja vlastná krajina ma vyhostila! Len preto, že imunitu na Covid mám prirodzenú a nie z experimentálnej vakcíny (Rachel Marsdenová)
Názor Rachel Marsdenovej (Russia Today) Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Diana Zaťková