V San Maríne je väčšina ľudí zaočkovaných Sputnikom. Taliani im túto vakcínu odmietajú uznať
11 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Keď na Slovensko doviezli vakcínu Sputnik V, bolo že to slávy. Vakcínu však veľmi rýchlo zatrhli niektorí koaliční politici s tvrdením, že v EÚ nie jen registrovaná, a teda je „životu nebezpečná“! A EÚ Sputnik z „istých“ dôvodov nechválila dodnes. Doplatili na to aj obyvatelia San Marína.


Prečo nebol Sputnik v EÚ schválený, je nad slnko jasné. Lebo Rusko! Napriek tomu sa ním dalo zaočkovať nehľadiac na antipropagandu veľa Európanov. Medzi nimi aj obyvatelia malého štátiku San Maríno, ktorí na to podľa portálu aktuality.sk teraz kruto doplácajú. Očkovanie Sputnikom im totiž v niektorých štátoch Európskej únie neuznávajú! Jedným z nich je aj Taliansko.
Doplatili na planý sľub Talianska, ktoré im sľúbilo dodať očkovacie látky

San Maríno, ktoré je tretím najmenším štátom Európy, leží na okraji Talianska neďaleko prímorského mesta Rimini. Jeho obyvatelia majú smolu, že Taliansko neakceptuje ruskú vakcínu Sputnik V a ľudí, ktorí sa ňou zaočkovali, radí do rovnakej kategórie ako nezaočkovaných. San Maríno síce nie je členom Európskej únie, no má v podstate všetky výhody, akoby v nej bolo. Platí sa tam eurom a jeho obyvatelia môžu bez obmedzenia cestovať do akejkoľvek krajiny EÚ. Ľudia žijúci v treťom najmenšom štáte v Európe s 30 tisíc obyvateľmi sa stali rukojemníkmi ruskej vakcíny Sputnik V, lebo Taliansko považuje ňou zaočkovaných ľudí za nezaočkovaných!

V apríli bolo San Maríno jedinou krajinou Európy, ktorá prakticky nemala prístup k vakcínam. Druhá vlna COVID-19 tam však prišla podobne prudko ako na Slovensko. Na počet obyvateľov mala napokon pandémia v San Maríne takmer najviac obetí v Európe, hneď po Česku. V podstate jediní zaočkovaní Sanmarínčania boli vakcinovaní v zahraničí, prevažne v Taliansku, ktoré tento miništátik obkolesuje z každej strany. San Maríno neskôr doplatilo aj na planý sľub Talianska, ktoré mu sľúbilo dodať očkovacie látky.

EÚ uznáva covidpas aj so Sputnikom V, čo ale neznamená, že EÚ túto vakcínu odobrí
Rozhodnutie Európskej komisie (EK) uznať očkovacie certifikáty vydané San Marínom, ktoré očkuje ruskou vakcínou Sputnik V, neznamená automatickú autorizáciu tejto vakcíny v rámci Európskej únie. Zároveň je aj naďalej na každej členskej krajine, či... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Nemali inú možnosť iba očkovať sa Sputnikom, teraz za to pykajú

Stalo sa však to, že Taliani nemali dostatok vakcín ani pre seba. Nedostatkom trpela celá Európa v dôsledku meškajúcich dodávok od AstraZenecy aj Pfizeru. Vláda v San Maríne sa preto rozhodla rýchlo konať a v apríli vybavila dodávky od ruského výrobcu Sputniku. Zaočkovanosť v San Maríne odvtedy začala rapídne stúpať a v prepočte na obyvateľov takmer ihneď predbehla aj Taliansko. Dnes majú zaočkovanú aspoň prvou dávkou väčšinu, až 70 percent, populácie. Na Slovensku je to asi 40 percent. Obyvatelia San Marína zvyknú chodiť aj do Talianska s cieľom návštevy reštaurácií a nakupovania, takže neuznanie ruskej vakcíny Sputnik V im spôsobuje vážne problémy.

Taliansko sa totiž nedávno rozhodlo obmedziť vstup na verejné podujatia či do reštauračných zariadení len pre zaočkovaných, pričom ostatní musia mať PCR test na Covid. Taliani síce pôvodne uvažovali, že za relevantnú vakcínu budú považovať aj tú ruskú, lenže zatiaľ k tomu nedošlo. Neuznanie ruského Sputniku V považuje vláda v San Maríne za nefér, lebo krajina v čase vrcholiacej pandémie nemala veľa iných možností ako spustiť očkovanie inou látkou ako tou, ktorá nie je schválená Európskou komisiou.

EÚ chce s Moskvou vyriešiť otázku cestovania, no Francúzsko má stále výhrady k Sputniku V
17 | 07 | 2021 | Diana Zaťková