WHO vyzýva k zastaveniu očkovania treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu
06 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala k dočasnému zastaveniu preočkovávania vakcínou proti COVID-19. Podľa nej má mať prednosť vakcinácia v chudobnejších krajinách, informuje ČTK.


Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v Ženeve kritizoval krajiny, ktoré chcú občanom ponúknuť či už ponúkajú tretiu dávku vakcíny. Preočkovávanie je podľa neho potrebné zastaviť najmenej do konca septembra, keď by malo byť zaočkovaných aspoň desať percent populácie vo všetkých krajinách sveta.

"Krajiny s vysokými príjmami podali 100 dávok na 100 obyvateľov," uviedol Tedros. "Nízkopríjmové krajiny mohli súčasne podať len 1,5 dávky na 100 obyvateľov, pretože im vakcíny chýbajú. Potrebujeme to nutne otočiť, aby väčšina vakcín šla nízkopríjmovým krajinám namiesto tým s vysokými príjmami," dodal.

WHO tvrdí, že vedci nie sú zajedno, či tretia dávka podaná ľuďom, ktorí už dve dostali, účinne bráni v šírení koronavírusu. Izrael, Francúzsko, Nemecko a mnoho blízkovýchodných krajín však už tretiu dávku vakcíny aplikujú. Británia a Spojené štáty o tom uvažujú s ohľadom na šírenie nákazlivejšej mutácie delta.

Nedoporučíme očkovanie detí len preto, že to chcú politici, povedala očkovacia komisia v Nemecku
05 | 08 | 2021 | Peter Sulek