Bývalá ministerka financií, Brigita Schmögnerová, si zgustla na Matovičovi. Brutálna kritika!
04 | 08 | 2021 I Petra Demková

Členovi vlády si zvyknú Igora Matoviča ako ministra financií pochvaľovať. Úplne iné však zaznieva od členov opozície, aj zo strany verejnosti. Igora Matoviča ako ministra financií zhodnotila pre Plusku Brigita Schmögnerová . Svoj postoj vyjadrili aj Grigorij Mesežnikov a politológ Radoslav Štefančík. Kritikou nešetrili!


Členovi vlády si zvyknú Igora Matoviča ako ministra financií pochvaľovať. Úplne iné však zaznieva od členov opozície, aj zo strany verejnosti. Aj mnohí odborníci krútia hlavami a pochybujú o schopnostiach Igora Matoviča, čo by ministra financií. Teraz sa vyjadrila bývalá ministerka tohto rezortu, Brigita Schmögnerová. Informuje Pluska.
Schmögnerová Matoviča nešetrila

Schmögnerová už od začiatku Matoviča nešetrila. „Matovič zostáva tieňovým predsedom vlády a kľúčovým predstaviteľom, bohužiaľ, neúspešného boja proti covidu. Na ministerské kompetencie v rezorte financií mu preto zrejme nezostáva dosť času,“ povedala pre Plusku bývalá ministerka.

Matovič chcel byť za múdreho, no od ľudí to znovu poriadne schytal! Ostali mu len somárske uši...
Igor Matovič opäť po istom čase vyliezol zo svojej facebookovej ulity. Napísal status, za ktorý ho veruže pochválil iba máloktorý diskutujúci. A veruže ich bolo poriadne. Šéf OĽaNO sa jednoducho nezaprie. Čo napíše, to ľudí „rozpáli“ do červena.... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Tá sa následne vyjadrila k lotérii pre očkovaných. „Inou vecou je racionálnosť vynakladania prostriedkov na ňu. Minister sa buď na to nepýtal Útvaru hodnoty za peniaze, alebo v atmosfére, ktorá sa v spoločnosti vytvorila, dostal od neho spornú kladnú odpoveď,“ povedala. „MF SR v hodnotení efektívnosti vynakladania prostriedkov na riešenie zdravotných otázok covidovej krízy zlyhalo a ďalej zlyháva,“ zhodnotila bez príkras.
Matovič zlyháva

Podľa nej, Matovič ako minister zlyháva pri plnení niektorých kľúčových úloh. „Prvou je príprava kľúčového zákona roka – zákona o štátnom rozpočte na rok 2022. A druhou je neexistujúci návrh daňovo-odvodovej reformy. MF SR nemôže zodpovedne štátny rozpočet na rok 2022 pripravovať (jeho prvý návrh už mal byť hotový!), pokiaľ nebude aspoň vo vláde schválená dohoda o daňovo-odvodovej reforme. Inou možnosťou je posunúť účinnosť daňovo-odvodových opatrení, ktoré by mali dosah na budúcoročný štátny rozpočet, na roky 2023 a roky nasledujúce. V žiadnom prípade nemožno podporiť Matovičov predbežný návrh zaviesť superhrubú mzdu a rovnú daň a zvýšiť DPH,“ upozornila Schmögnerová.
Prišla aj malá pochvala

Potom prišla jediná pochvala. „Za pozitívne pokladám, že MF SR predložilo návrh, ktorý vláda schválila, a to neuplatňovať korekčný mechanizmus do roku 2022. Reagovalo sa tak na odporúčanie Európskej komisie povoliť dočasný odklon od smerovania k vyrovnanému rozpočtu. Konsolidácia verejných financií sa zatiaľ plánuje od roku 2023, čo uvádza aj vládny Program stability,“ chváli bývalá ministerka „Na druhej strane rezort financií chce do legislatívy zaviesť limit verejných výdavkov ako nástroj pri zostavovaní rozpočtu. Otázne je, odkedy a či nebude v rozpore s programom stability a Programom obnovy a odolnosti,“ dodala Schmögnerová pre Plusku.
Vyjadril sa aj Grigorij Mesežnikov

K Matovičovi ako ministrovi financií sa pre Plusku vyjadril aj politológ Grigorij Mesežnikov. Ten si myslí, že Matovič sa trošku „skonsolidoval“. „Pozitívna je nižšia miera konfliktnosti, povedal by som, že Matovič sa trochu štandardizoval, aj keď je pravda, že niektoré jeho súčasné výroky sú porovnateľné s tými z minulosti. Na samotnom ministerstve financií zrejme žiadne veľké zlyhanie nespôsobil, aspoň ja o tom neviem. Nakoniec ani opozícia dodnes nenavrhovala jeho odvolanie,“ povedal.
Politológ Matoviča nešetril

Nakoniec Pluska poskytla aj postoj politológa Radoslava Štefančíka. Ten bol kritický. „Matovič nemá také predpoklady, aby riadil taký dôležitý rezort. Zatiaľ vieme, že navýšil verejný dlh, rozbehol očkovaciu lotériu a sem-tam niečo hovorí o daňovo-odvodovej reforme. Tá je však ako Colombova žena, veľa ľudí o nej hovorí, ale zatiaľ ju nikto nevidel,“ uzavrel politológ.

Ján Baránek sa stretol s premiérom! Predostrel mu veci, ktoré považuje za „urgentné a akútne“
Nečakané sa stalo skutočnosťou. Analytikovi Jánovi Baránekovi sa podarilo stretnúť sa na niekoľko hodín s premiérom Eduardom Hegerom. Informácie zo stretnutia poskytol aj verejnosti, cez svoje konto na sociálnej sieti. My Vám správu ponúkame v... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Petra Demková