Škandál: Na Ministerstve vnútra podpísali poradenské služby za 84 miliónov eur!
27 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Zdá sa, že minister vnútra Roman Mikulec bude mať opäť čo vysvetľovať. Jeho rezort totiž podpísal spornú audítorskú zmluvu za 84 miliónov eur! Ak by vás zaujímalo na čo, tak vraj na poradenské služby. A ako to už býva, zlí sú tí, ktorí tam boli pred nimi.


Mikulec a spol. si teda najali súkromnú firmu, ktorá im má za 84 miliónov (!) eur radiť, ako majú audítovať. Radiť im má, či pre štát dobre účtujú. Podľa portálu topky.sk podpísalo ministerstvo rámcovú zmluvu za milióny eur síce iba minulý týždeň, ale firma, ktorá služby dodá, údajne získala zákazku ešte v roku 2018 za bývalej vlády.
Zmluvu dohodla ešte minulá vláda, rezort vraj teraz nemal inú možnosť iba podpísať ju

K podpisu zmluvy teda došlo teraz, po takmer troch rokoch! Ministerstvo vnútra sa bráni, že ak by k uzatvoreniu zmluvy nedošlo, tak by minimálne rok nebolo možné využívať služby poradenských a audítorských firiem. „To už je bláznivejšie ako keď pred 10 rokmi ministerstvo obrany chcelo najať súkromnú firmu na odpratávanie snehu v kasárňach kde bývali vojaci, aby sa tí nemuseli zašpiniť,“ smeje sa nad podpisom zmluvy poslanec parlamentu Tomáš Taraba. Nové vedenie rezortu vnútra sa bráni, že vyjednalo v už existujúcich IT zmluvách lepšie podmienky a zároveň po ďalších vykonaných auditoch ruší 2 IT projekty a jednu rámcovú zmluvu.

Zmluvu za rezort vnútra podpísal štátny tajomník Ján Lazar a za stranu dodávateľa Renáta Kiselicová, ktorá je jedinou vlastníčkou a konateľkou dodávateľskej firmy Centire s.r.o. Ministerstvo vnútra sa však bráni, že ak by rámcové zmluvy nepodpísal, minimálne rok by neexistovala možnosť využívať služby poradenských a audítorských firiem. „Bolo by potrebné vyhlásiť nové verejné obstarávanie, čo by skomplikovalo prácu nielen rezortu vnútra, ale aj ostatných ministerstiev, pretože toto verejné obstarávanie bolo vyhlásené pre potreby celej verejnej správy. Ministerstvo vnútra dáva záruku, že na korektný priebeh plnenia dohliadne,“ uviedol v reakcii na podpísanie miliónovej rámcovej zmluvy rezort vnútra.

Matovič vraj klamal vo všetkom, odhalila podľa Druckera zverejnená zmluva
Ministerstvo zdravotníctva konečne zverejnilo zmluvu na kúpu a dodávku ruskej vakcíny Sputnik. Zareagoval na ňu aj exminister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý na sociálnej sieti skonštatoval, že Igor Matovič klamal vo všetkom. Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik