V Nemecku hrozia silné dažde a búrky aj počas víkendu
23 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

V záplavami postihnutých oblastiach na západe Nemecka hrozia počas nadchádzajúceho víkendu opäť silné dažde a búrky. Nemecká meteorologická služba (DWD) v piatok uviedla, že v sobotu popoludní a večer je v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko potrebné ojedinele počítať s nebezpečenstvom výdatných zrážok, informovala agentúra DPA.


Zatiaľ nedá predpovedať, v ktorých regiónoch môžu obyvatelia očakávať extrémy počasia. "Presná lokalizácia ohnísk (búrok) bude možná - ak vôbec - len veľmi krátko pred ich vznikom," uvádza DWD.

Meteorológovia očakávajú cez víkend búrky a prudké dažde i na juhozápade Porýnia-Falcka a v Sársku - spadnúť môže do 15 litrov zrážok na meter štvorcový. Výdatné dažde by mohli zasiahnuť i Bavorsko.

Nord Stream 2: Putin sa nad dohodou Bidena a Merkelovej len smeje, píšu americké médiá
Putin sa obával, že podmienky dohody medzi Spojenými štátmi a Nemeckom o ochrane ukrajinských záujmov sa po dokončení plynovodu Nord Stream 2 zmenia. Článok cituje portál PZ. Čítať ďalej
23 | 07 | 2021 | Tibor Sipos


Minulotýždňové povodne si v Nemecku vyžiadali najmenej 175 obetí na životoch. Záchranárske práce a odstraňovanie škôd sú i týždeň po ničivých záplavách v plnom prúde; v niektorých oblastiach stále nie je elektrina či pitná voda. Problémom je i odčerpávanie vody z pivníc a garáží znečistenej vykurovacím olejom.

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) odhaduje škody na tratiach, staniciach a vlakoch v Severnom Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falcku na približne 1,3 miliardy eur. Poškodených bolo 600 kilometrov koľajníc, ako aj 50 mostov a desiatky železničných staníc a zastávok. DB dúfa, že najväčšie škody sa podarí odstrániť do konca roka; v niektorých regiónoch - najmä v Porýní-Falcku - to však môže trvať i dlhšie.

Na znak solidarity a na uctenie si pamiatky obetí prírodnej katastrofy sa v piatok o 18.00 h v celom Nemecku rozozvučia kostolné zvony. Hnutie Fridays for Future ohlásilo v piatok v Hamburgu konanie demonštrácie s účasťou okolo 500 ľudí, ktorej cieľom je uctiť si obete povodní a zároveň vyzvať na rozhodnejší boj voči klimatickej kríze. Súčasťou zhromaždenia má byť i zbierka pre pozostalých obetí.

Až 86% pracujúcich Islandu môže prejsť na štvordňový týždeň
Výsledky niekoľkoročného pokusu ukázali, že práca iba štyri dni v týždni dokázala zvýšiť produktivitu a zlepšila pohodu ľudí. Vďaka čomu i ich platy mohli zostať na rovnakej úrovni. Uviedol Mir24.tv. Čítať ďalej
23 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič