Fico: Aj novú vyhlášku podávame na Ústavný súd SR. Nikoho nemožno nútiť, aby sa očkoval!
19 | 07 | 2021 I Petra Demková

R. Fico v najnovšom videu upozornil, že ešte žiadna vláda v histórii Slovenska neukázala toľko neúcty voči vlastným občanom ako súčasná. Preto Smer nútený podať ďalší podnet na Ústavný súd SR. Tam sa to však nekončí. Opozícia plánuje obrovský protest na 1. september.



Arogantne vydaná vyhláška

Robert Fico hneď na úvod videa povedal, že ešte žiadna vláda v histórii Slovenska neukázala toľko neúcty voči vlastným občanom ako táto.

Líder Smeru pripomína, že vláda 9. júla prijala vyhlášku, na základe ktorej sa snažila nútiť ľudí k očkovaniu. Občania boli nútení po návrate na Slovensko buď sa podvoliť 14-dňovej karanténe, alebo sa vykúpiť PCR testom. Toto atakovala strana Smer na ústavnom súde. Tu sa právnici opierali o medzinárodne predpisy. Fico tvrdí, že vyhláška bola diskriminačná a a ÚS dal tým, ktorí podanie pripravili, za pravdu. Následne ústavný súd pozastavil účinnosť tejto vyhlášky.

Po bonusoch či očkovacej lotérii OĽaNO preráža ďalšie dno: Poslanec Stančík vyhlásil súťaž pre zaočkovaných
19 | 07 | 2021 | Tibor Sipos

Vláda nerešpektuje rozhodnutie ÚS

„Vláda namiesto toho, aby rešpektovala toto rozhodnutie ústavného súdu, drzo, s veľkou mierou ignorancie 19. júla opätovne prijíma vyhlášku cez ÚVZ a v podstate kopíruje to, čo ústavný súd zastavil. Nám neostáva nič iné, iba sa opätovne obrátiť na ÚS a to sme dnes aj urobili,“ hovorí Fico. K videu pripojil na Facebooku aj nasledovný text:

„SMER-SD sa dnes opätovne obrátil na Ústavný súd SR, pretože považuje vyhlášku, ktorá posiela každú nezaočkovanú osobu po návrate do SR do povinnej 14-dňovej karantény, za protiústavnú. Už raz sme tento súboj na ÚS SR minulý týždeň vyhrali, ale vláda ignoruje Ústavu SR a arogantne opätovne prijala takú istú vyhlášku. Končí nám trpezlivosť a 1. septembra na Deň Ústavy SR organizujeme celoslovenský protivládny protest. Miesto a čas sa včas dozviete.“
Nikoho nemožno do očkovania nútiť

Fico vo videu pokračuje a hovorí, že verí, že tak ako to bolo pri prvej vyhláške, aj pri tejto ÚS okamžite pozastaví jej účinnosť. „Vážení priatelia, ešte raz chcem zopakovať: Nikoho nemožno nútiť aby sa očkoval,“ prízvukuje Fico. „Medzinárodné predpisy hovoria úplne jasne, že existuje právo na očkovanie. Ale nie povinnosť očkovania. Nie je možné vytvárať dve kategórie ľudí – zaočkovaných a nezaočkovaných. Nám už končí trpezlivosť,“ dodal.
Veľký protest 1. septembra

Doplnil, že s kolegami využívajú všetky prostriedky vrátane obracania sa na ústavný súd. Fico už nevidí inú možnosť, len ísť do verejných protestov. Potvrdil, že jeden obrovský plánujú na Deň Ústavy SR, 1. 9. „Musíme kričať hlasnejšie,“ uzatvára video predseda Smeru.

Čakali ste niečo iné? Žena, čo náhle zomrela po druhej dávke, oficiálne nepodľahla dôsledkom očkovania
19 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová