Nemecký poslanec vyzval Nemecko na odchod z EÚ do nového európskeho spoločenstva
16 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Tino Chrupalla, spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AFD), vyzval Nemecko na opustenie Európskej únie a vytvorenie "nového európskeho priestoru" založeného na spoločných ekonomických a politických záujmoch. Jeho členom by malo byť podľa poslanca aj Rusko.


"Rusko by sa podľa politika malo stať neoddeliteľnou súčasťou novej únie. Volanie po takýchto radikálnych akciách, ktoré nemecká verejnosť už nazvala Dexit, však nadšene nezdieľa Chrupallov kolega, druhý spolupredseda AFD Jörg Moyten." Informuje portál prvnizpravy.cz s odkazom na Die Welt.
Úniu už reformovať nemožno

"Zo súčasnej EÚ, ktorú nemožno jednoducho reformovať, musí Nemecko odísť," povedal Tino Chrupalla v rozhovore pre Die Welt.

Politik tiež kritizoval "do očí bijúce geopolitickú vysokú výbušnosť" moderných medzinárodných vzťahov, čo naznačuje rastúca konfrontácia medzi krajinami západnej Európy a východu. Vedúci AFD dodal, že "nový spoločný priestor by mal zahŕňať Rusko".
Rusko treba brať ako partnera

"Podľa nášho vnímania Rusko patrí do Európy," povedal Chrupalla. Súčasne by na rozdiel od brexitu, ktorý nespochybňoval príslušnosť Spojeného kráľovstva ku komunite západoeurópskych štátov a členstvo krajiny v NATO, mal odchod Nemecka z EÚ podľa spolupredsedu strany viesť k opusteniu " existujúcich mocenských štruktúr ".
USA šíria dezinformácie a stratu ilúzií

Podľa politika Spojené štáty pokračujú v propagandistickej vojne. Na podporu svojich slov uviedol spolupredseda AFD príklad americkej kampane proti projektu plynovodu Nord Stream 2. Chrupalla to nazval "zámernou stratégií dezinformácií a manipulácia názoru", vykonávanú "na zabezpečenie vlastných strategických záujmov".
Črtá sa kompromis v samotnej AFD

"Akýmsi kompromisom, schopným zladiť postoje dvoch spolupredsedov strany, môže byť myšlienka zástupkyne Spolkového snemu Alice Weidelovej.  navrhuje spolu s Chrupallom vytvoriť duo popredných kandidátov pre nadchádzajúce parlamentné voľby. Podľa jej názoru by "nemal byť vylúčený odchod Nemecka z EÚ, ak ostatné zúčastnené krajiny nepodporujú požiadavky strany na reformu Únie." V rozhovore pre Die Welt Weidelová zdôraznila, že AFD " vždy poukazovala na to, že Európska únia by sa nemala stať superštátom, ale mala by byť obnovená ako únia suverénnych národných štátov ".

 

"Európska únia je zničená tými, ktorí ju teraz chcú chrániť," tvrdí predseda maďarského parlamentu Kövér
„Sme vystavení takému stupňu agresie, požiadavke odtrhnutia od normálnosti, čo vyvoláva nielen odpor Maďarov, ale aj drvivej väčšiny Európanov. Ak to takto pôjde ďalej, Európsku úniu zruinujú tí, ktorí ju chcú od nás chrániť. Morálka v EÚ... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Linda Chopin