100 dní Hegera boli o kríze aj o probléme, ktorý ešte stále sedí vo vláde, tvrdí Jozef Lenč
16 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Voliči verili v slušné Slovensko a dostali úpadok politickej kultúry. Chceli zmenu dostali Igora Matoviča. Odmietli "našich ľudí, ale nastúpil Jozef Pročko s postami pre obyčajných ľudí. Chaos, Matovičov narcizmus a nástup nevýrazného kazateľa. Prvých 100 dní Eduarda Hegera hodnotí politológ Jozef Lenč.


Jednou z prioritných úloh Eduarda Hegera po nástupe na post premiéra je prežitie vládnej koalície. Podľa Lenča ide o veľmi náročnú úlohu, pretože pud sebazničenia silnie. Snaží sa byť rešpektovaným premiérom, riešiť doterajšie problémy, ale hranice jeho moci sú limitované. "A výrazne. Tými, ktorí si na vlastníctve moci a mocenského nástroja – straníckych firiem – postavili základy svojho biznisu," tvrdí Jozef Lenč.

Biľakovský rituál "mrvenie zrna" a domrvenie štátu
Prišiel ich čas. Rituál sekty - mrvenie zrna. Obdobie to isté, činnosť tá istá. Metódy a spôsoby tie isté. Neznalosť problematiky tá istá. Jediný rozdiel - pribudla farba na fotografiách veľkej udalosti a vo filmových reportážach o nej. Zrno... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Ivan Brožík

Problém ešte stále sedí vo vláde

Matovič podľa Lenča svojimi vyjadreniami, svojou politickou prezentáciou a zasahovaním do kompetencií predsedu vlády pôsobí ešte stále viac ako tieňový premiér, než minister financií. Súhlasí s tvrdeniami, že Heger je hovorca vlády a občas aj hovorca Igora Matoviča, ktorý v boji s koaličnými partnermi pokračuje. "Raz vyháňa Sulíka, potom uznáva Fica. Vládna kríza sa preniesla aj do parlamentu a priniesla hlbokú vzájomnú nedôveru," hodnotí Jozef Lenč.
Hegerovu moc limituje Matovič

Premiéra Hegera oslabuje podľa Lenča predovšetkým emočný populizmus a strach. Predsa len je iný a Matovičove nevestičky z jesene nie sú jeho šálka kávy. "Lenže, Heger a jeho zotrvanie v premiérskej funkcii je závislé od toho, ako budú k politickým hrám . hlasovanie s opozíciou, referendum o predčasných voľbách a pod. pristupovať ostatní koaliční hráči," dodáva Lenč v závere.

Matoviča už popularita a stabilita vlády nezaujíma. Ide o politickú samovraždu alebo niečo iné?
14 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová