Kto sa nedá zaočkovať, je to jeho vlastná zodpovednosť, povedal Sebastian Kurz (VIDEO)
14 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovensko žilo v posledných dňoch aj dvomi udalosťami. Rakúsky premiér Sebastian Kurz sa rozhodol, že covid už ďalej nebudú riešiť. Rovnako ako očkovanie. Ústavný súd u nás zase rozhodol, že referendum sa konať nebude.


Udalosti z posledných dní u nás mali dva hlavné leitmotívy. Očkovanie spolu s obmedzeniami na hraniciach a zmarené referendum. Covid situáciou sa  zaoberala aj televízia Slovan. V zostrihu videa riešila situáciu v susednom Rakúsku. Prirodzene, obísť nemohli ani u nás ústavným súdom zmarené referendum.
V rámci pravidiel a zákonov má človek právo na to byť aj neopatrný

TV Slovan v zostrihu videa zo správ pripomína, že Veľká Británia upúšťa od covid pasov a koronavírus považuje za chrípku. Na margo COVID-19 rakúsky kancelár Sebastian Kurz povedal: „Koronavírusová kríza je prekonaná. Neočkovaní, ak sa nakazia, je to ich súkromná vec.“ Štát sa navyše stiahne a po Veľkej Británii sa covid cirkus skončí aj v Rakúsku.

„Bolo to zverejnené v mainstreamových novinách a Kurz v nich vyhlásil, že v Rakúsku sa covid ďalej riešiť nebude. Veci budú uvoľnené a žiadne ďalšie lockdowny nebudú. A tí, ktorí ešte stále nie sú zaočkovaní, tak je to na nich. Teraz je už toľko zaočkovaných, že nič ďalej nehrozí. Tí, ktorí nie sú, tak je to ich vlastná zodpovednosť,“ prerozprával český Bavor Zdeněk Kendroutek slová Sebastiana Kurza.

"Rakúsko celoplošné opatrenia už nechystá, ľudia majú právo konať aj nerozumne," tvrdí kancelár Kurz
11 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová


„V rámci pravidiel a zákonov má človek právo na to byť aj neopatrný. Napríklad v Rakúsku môže každý zjesť denne desať rezňov či denne vypiť sedem litrov vína alebo liezť na skalu aj keď má 170 kíl a štát nebude pod ňou stáť aby ho chytal. Vyzerá to teda tak, že Kurz by to chcel nejakým spôsobom uvoľniť,“ skonštatoval Kendroutek.

U nás bolo chvíľu situáciou číslo jeden to, že ústavný súd rozhodol, že predčasné voľby u nás nebudú. „Vedel som, že sa toto udeje, pretože prenikali informácie, že ústavný súd referendum neodobrí. Preto jediné reálne riešenie, ako sa dalo zabezpečiť, že referendum sa na 100 percent konať bude, bolo prijať ústavný zákon, ktorý som tam ja dal,“ prezradil nezaradený poslanec Tomáš Taraba.


Poslanci mali prijať ústavný zákon, ktorý by referendom skracoval volebné obdobie

„Ústavný zákon, ktorý som navrhoval, hovoril to, že v ústave sa zmení možnosť konania referenda aj v prípadoch snahy ukončiť funkčné obdobie parlamentu. Keby sa tam toto bolo zmenilo, tak vzhľadom na to, že na konci roka koalícia menila v skrátenom konaní ústavu v tom zmysle, že ústavnému súdu zakázala vyjadrovať sa ku ústavným zákonom,“ vysvetľuje Taraba a dodáva: „Keby sme my prijali ústavný zákon, ktorý by definoval, že referendom sa skracuje volebné obdobie, tak ústavný súd by nemohol o tejto veci ani rokovať, len by mohol povedať, že to berie na vedomie.“

"Nikto z politikov referendum nechce! Prišli by o dobré jedlo a bidlo," tvrdí sociológ Haulík
"Že by mali politici naozajstný záujem o referendum, o tom silne pochybujem. Nikomu z vládnych strán by referendum neprospelo. Ak by oň mali naozajstný záujem, netreba robiť takéto veľké kolotoče. Opozícia by podporila keby sa na najbližšej schôdzi... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová