SŠHR nesúhlasí so závermi ÚVO o porušení zákona pri nákupe testov, odvolala sa
13 | 07 | 2021 I tasr

 Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR nesúhlasí so závermi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o porušení zákona o verejnom obstarávaní pri nákupe testov na diagnostiku ochorenia COVID-19. Proti rozhodnutiu sa odvolala, nie je teda právoplatné. Rozhodnutie sa podľa nich týka jednej zákazky z viacerých hodnotených.


Stanovisko TASR poskytla riaditeľka kancelárie predsedu SŠHR Natália Petríková.

SŠHR odmieta, že by postupovala netransparentne v nadväznosti na princíp rovnakého zaobchádzania tým, že uzavrela kúpnu zmluvu s uchádzačom, ktorého ponuka podľa právneho názoru ÚVO nespĺňala požiadavky na predmet zákazky, stanovené SŠHR.

"V čase vyhodnocovania ponuky úspešného uchádzača ponuka spĺňala požiadavky stanovené správou rezerv a z uvedeného dôvodu bola na základe odporúčania odbornej komisie zloženej zo zástupcov Ministerstva zdravotníctva SR, Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR a Ministerstva hospodárstva SR uzatvorená kúpna zmluva," argumentuje SŠHR.

Správa rezerv taktiež poznamenala, že predmetom kontroly boli celkovo štyri zákazky na obstaranie antigénových testov, pričom pri troch ÚVO nezistil žiadane porušenia zákona o verejnom obstarávaní.

ÚVO tvrdí, že SŠHR pri nákupe testov porušila princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania. Úrad preveroval zákazky zadané postupom priameho rokovacieho konania v dôsledku mimoriadnej udalosti z októbra 2020.

Nezaočkované deti nebudú môcť ísť do školy? To, čo odkazujú ľudia ministrovi Gröhlingovi si bude asi dlho pamätať
Budú môcť ísť do školy iba zaočkovaní starší žiaci? A ako to vlastne bude na začiatku nového školského roka? Toto sú vážne otázky, ktoré ale pri úvahách ministra Gröhlinga, že do tried by mali byť vpustení iba zaočkovaní naberajú obludné rozmery. V... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik