OĽaNO je výlučne založené na produkovanie zisku, tvrdí politológ Štefančík
13 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Po zverejnení počtu členov jednotlivých politických strán sa pozornosť upriamila aj na financovanie strán. Odborníci upozorňujú, že kontrola míňania peňazí je prakticky nemožná. Poukazujú aj na podmienky za ktorých sa možno o členstvo v jednotlivých politických stranách uchádzať. Hnutie OĽaNO je strana, ktorá je podľa politológa Štefančíka založená výlučne na produkovanie zisku.


Nedávno zverejnené informácie o počte členov jednotlivých strán boli viac ako prekvapivé. Kým OĽANO malo v roku 2019 podľa dostupných informácií iba 45 členov, Smer až 14 136. Koho zastupuje Matovičova sekta?

OĽANO má podľa dostupných informácií 45 členov, Smer 14 136. Koho zastupuje Matovičova sekta?
11 | 07 | 2021 | Aneta Leitmanová
titulná otázka v HD. Odborníci upozorňujú, že kontrola míňania peňazí je prakticky nemožná a výška podpory jednotlivých strán nezávisí od počtu straníckych členov.



Získať členstvo v politických stranách, ktoré tvoria súčasnú koalíciu je jednoduché

Podľa portálu Pluska v Sme rodina stačí zaplatiť ročný 12-eurový členský príspevok. Strana Za ľudí nepožaduje ani členský príspevok, stačí vyplniť formulár z webstránky a priložiť životopis. Najviac podmienok musí záujemca o členstvo splniť v politickej strane SaS. Členský príspevok je vo výške 100 eur za rok. A členom sa nemôže stať dlžník zdravotnej alebo Sociálnej poisťovne, či bývalý spolupracovník Štátnej bezpečnosti.


Podmienky vstupu do hnutia OĽaNO a či sa platí členský príspevok nie je verejne dostupná informácia, informuje portál Pluska.


OĽANO má podľa dostupných informácií 45 členov, Smer 14 136. Koho zastupuje Matovičova sekta?
11 | 07 | 2021 | Aneta Leitmanová


 
Financovanie strán

Politické strany sú v súčasnosti dotované z troch zdrojov. Za voľby podľa percent voličských hlasov, za mandát podľa počtu mandátov a na činnosť, čo sa vypláca každý rok.


Podľa Štefančíka je hnutie OĽaNO akousi eseročkou. „Do kampane dali okolo 2 milióny eur, ale z kampane vytiahli niečo vyše 20 miliónov. To znamená, že to je čistý zisk od štátu,” hovorí pre portál Pluska s tým, že je to strana, ktorá je výlučne založená na produkovanie zisku. Minulý rok ministerstvo financií vyplatilo stranám na ich činnosť spolu 35 181 881,28 eura. Najviac peňazí dostalo hnutie OĽaNO - viac než 9 miliónov eur, konkretizuje Pluska. S názormi Štefančíka sa zhoduje aj jeho kolega politológ Řádek. Financovanie strán je aj podľa neho netrasovateľné a upozorňuje na možné zneužitie peňazí za voľby.

Roman Michelko: Ľudia už nedovolia, aby im politici skákali po hlave. Chápu, že sú klamaní a zavádzaní!
Sú Igor Matovič a Boris Kollár skutoční bojovníci za referendum? Podľa Romana Michelka nie sú ničím iným, ako pokrytci. Ich reakcie sú krajne falošné. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a dokonca ani šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš nepoznajú... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová