Celé dni ju naháňali a predsa nedostali - britskej lietadlovej lodi sa stratila ruská ponorka
13 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

A možno ju naháňajú dodnes. Velenie britského námorníctva má podozrenie, že lietadlová loď HMS Queen Elizabeth bola počas plavby do Stredozemného mora sledovaná ruskou ponorkou. Ruská strana to nekomentuje a baví sa.


Podľa agentúry TASS s odvolaním sa na Daily Telegraph, mala ruská ponorka na britskom lietadlovom nosiči vyvolať mimoriadny poplach. Informuje o tom web prvnizpravy.cz.
Ako z lacného filmu

Protiponorkové vrtuľníky Merlin zo skupiny lietadlovej lode britskej eskadry zhadzovali do mora sonarové bóje. Jeden z vrtuľníkov vzlietol priamo z lietadlovej lode, zatiaľ čo druhý vzlietol z podporného plavidla Fort Victoria.

Aj keď neexistujú žiadne jasné náznaky toho, že skupinu plavidiel okolo britskej lietadlovej lode v skutočnosti sleduje ruská ponorka, Kráľovské námorníctvo je o tom presvedčené. Briti veria, že ide o dieselelektrickú ponorku triedy Varšavjanka z čiernomorskej flotily Ruského námorníctva.
Briti majú proste v Čiernom mori "smolu"

K incidentu údajne došlo ešte 27. júna, teda štyri dni po udalosti s britským torpédoborcom HMS Defender. Ten vstúpil do teritoriálnych vôd Ruska pri pobreží Krymu. Rusko zastavilo britský torpédoborec streľbou a bombami.
Moderná flotila nelokalizovala pomerne staršiu ponorku

Skutočnosť, že britská armáda nedokázala lokalizovať ruskú ponorku, môže tiež znamenať, že tam vlastne nebola. Kto vie, pýta sa web prvnizpravy.cz.

Ruská strana sa však vôbec netají tým, že sleduje všetky pohyby skupiny lietadlovej lode Jej Veličenstva v Stredozemnom mori práve po tom, čo britský torpédoborec porušil hranice Ruska.

Mimochodom, na jar plavidlá NATO v Čiernom mori celých šesť dní hľadali ruské ponorky, ktoré sa zrazu zjavili, potom ponorili a neskôr nepozorovane vynorili v úplne inom mori. To je ruský variant hry na mačku a myš.

(Medzititulky red. HD.)

Najrýchlejšia ruská ponorka sa vracia
Vo chvíli, keď sa Lyra, najrýchlejšia ruská útočná ponorka na svete s najhlbším ponorom a s titanovým trupom, objavila, spôsobila v Pentagone paniku . Vo vode zrýchľovala ako cestný automobil na asfalte. Technické parametre najmodernejších... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík