"Trumpa vypli, bol umlčaný. Je obeť a môžeme tak dopadnúť všetci," píše Dag Daniš
12 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Vypnutie Trumpa nebol prejav cenzúry, teda kontroly obsahu. Bolo to odstránenie Trumpa a mnohých ďalších z verejného života. Stratili možnosť verejne sa obhajovať. A prehovoriť. Čím sa podkopal princíp slobody a slobodného prejavu. V záujme národnej bezpečnosti." Citát Dag Daniš


Dag Daniš je presvedčený, že bezpečnostnú politiku namierenú proti exprezidentovi nerobili regulačné úrady ani súdy. Súhlasí s tvrdením, že Trump sa stal obeťou cenzúry v réžii sociálnych sietí s dominantným postavením na trhu. V článku, ktorý Dag Daniš zverejnil na portáli Postoj píše o cenzúre a vyhnanstve. A poukazuje na ohrozenie slobodnej a otvorenej spoločnosti, kde má každý garantované právo prehovoriť a verejne presadzovať svoje záujmy.

"Spoločnosť Facebook zablokovala Trumpove účty na sociálnych sieťach po útoku jeho stúpencov na budovu amerického Kongresu. Útok sa stal 6. januára. Vyžiadal si päť obetí. Oficiálny účet Donalda Trumpa má byť zablokovaný do januára 2023 z dôvodu šírenia konšpiračnej teórie,"
Trump dostal od Facebooku najvyšší možný trest. Blokovaný bude do roku 2023
Sociálna sieť Facebook v piatok oznámila, že oficiálny účet Donalda Trumpa bude zablokovaný najmenej do januára 2023. V prípade, že bude Trump naďalej predstavovať „riziko pre verejnú bezpečnosť“, môžu opatrenie predĺžiť. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová
denník HD.

Trump dostal od Facebooku najvyšší možný trest. Blokovaný bude do roku 2023
Sociálna sieť Facebook v piatok oznámila, že oficiálny účet Donalda Trumpa bude zablokovaný najmenej do januára 2023. V prípade, že bude Trump naďalej predstavovať „riziko pre verejnú bezpečnosť“, môžu opatrenie predĺžiť. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Trumpa jednoducho vypli – na všetkých platformách, ktoré majú širší verejný dosah. Bol umlčaný

Obsah toho, čo Trump zverejňoval nebol žiadnym spôsobom kontrolovaný, vyhodnocovaný či je legálny. Nikoho nezaujímalo či nie je  v rozpore s pravidlami, ktoré na rôznych platformách platia. Rozhodli, že ho vypnú a súbežne s ním umlčali aj konzervatívnu sociálnu sieť Parler.

Daniš upozorňuje, že k žiadnemu inému vypnutiu nedošlo napríklad v prípade, keď sa na sociálnych sieťach objavovali materiály o rabovaní obchodov, podpaľovaní áut, streľbách. "Sociálne siete podporovali protesty BLM, ktoré sa zvrhli na rabovanie, násilnosti, streľbu s obeťami a spoločenský rozvrat. Demonštranti BLM vyhlásili v Seattli „autonómnu zónu“, kde neuznávali políciu, súdy či iné úradné autority," píše Daniš.

Trump žaluje gigantov Big Tech - Facebook, Google aj Twitter
08 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Tlak na Facebook vrcholil krátko pred voľbami

Správy o korupcii Bidenovcov sa blokovali ako konšpiračné, aj keď po voľbách vyšlo najavo, že boli relevantné. Neskôr zablokovali Trumpa. Veľkí inzerenti vyvíjali na Facebook tlak a sťahovali reklamy a globálna oligarchia rozkazovala.
Princíp neutrality padol, oligarchia riadi

"V tomto spore pritom vôbec nejde len o Trumpa. Ide o oveľa viac. O udržanie slobodnej a otvorenej spoločnosti, kde má každý garantované právo prehovoriť a verejne presadzovať svoje záujmy. Ak sa ale šéfovia dominantných korporácií rozhodnú, že ste „nehodní“, potom sa éra slobody skončí. A nastúpi éra kontroly, vynucovania správneho názoru, myslenia a správneho konania," vysvetľuje Dag Daniš.

Rôznorodosť názorov, ideológií, politických postojov, korporácii je už podľa Daniša minulosťou. Korporátna oligarchia to má podľa neho vo vlastných rukách. Rozhoduje o tom, čo je správne a nesprávne, masírujú mozgy spoločnosti tak, ako im to vyhovuje. Cielia reklamami  v duchu „získaj dáta a môžeš všetko“ určujú, kto je vhodný a kto nie.

Schválené! Čaká nás kontrola elektronických správ
Smernica, ktorú schválil Európsky parlament sa týka kontroly elektronických správ. Súbežne so smernicou sa dvihla aj obrovská vlny obáv ohľadom súkromia. Kontrolu elektronických správ bude vykonávať umelá inteligencia. Dôvodom je ochrana maloletých... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová