Pre nezaočkovaných prichádzajúcich na Slovensko musia platiť jednotné pravidlá, žiada lekárska komora
08 | 07 | 2021 I Jozef Uhlárik

Do „boja“ medzi zaočkovanými a nezaočkovanými Slovákmi vstúpila aj Slovenská lekárska komora, ktorá v statuse na sociálnej sieti ale tentokrát kritizuje dvojaký meter pri štátnej karanténe nezaočkovaných ľudí. Tá je podľa komory nelogická, a preto žiadajú zmenu.


Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) týkajúca sa karantény pri vstupe na Slovensko má podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) dvojaký meter na nezaočkovaných, ktorí by mali ísť do štátnej karantény. V statuse na sociálnej sieti túto skutočnosť kritizuje a navrhuje jednotné riešenie, lebo z epidemiologického hľadiska nemá podľa nich logiku.
Nové pravidlá musia byť jasné, zrozumiteľné a meniacich sa výnimiek

„Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá sa týka karanténnych opatrení platných pri návrate zo zahraničia na Slovensko od 9. júla, je z epidemiologického hľadiska nelogická. Podľa aktuálnej vyhlášky totiž ľudia, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zaočkovať, nemusia pri vstupe na Slovensko absolvovať karanténu – stačí, aby sa preukázali PCR testom nie starším ako 72 hodín,“ píše v úvode lekárska komora, podľa ktorej je toto rozhodnutie v rozpore s ochranou verejného zdravia a epidemiologickými pravidlami. „Pri návrate na Slovensko nemôže byť predsa pre nezaočkovaných – či už zo zdravotných alebo iných dôvodov – uplatňovaný dvojaký meter. Zatiaľ čo tí, čo sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov, sa môžu ihneď „vykúpiť“ z karantény PCR testom, ostatní nezaočkovaní tak môžu urobiť až na piaty deň po príchode,“ vysvetľuje SLK podľa nich nelogickosť vyhlášky.



Slovenská lekárska komora je preto presvedčená, že vzhľadom na ochranu verejného zdravia a možný prenos ochorenia zo strany osôb prichádzajúcich na Slovensko by mali platiť jednotné pravidlá. „Teda buď prichádzajúci nezaočkovaní (a je jedno, z akého dôvodu) pôjdu do 14-dňovej karantény, alebo sa z nej „vykúpia“ na piaty deň PCR testom. Bez výnimky,“ požaduje SLK a v samom závere statusu zároveň žiadam kompetentných, aby nové pravidlá formulovali jasne, zrozumiteľne, bez zbytočného chaosu, meniacich sa výnimiek či dvojakých metrov.

Občan sa pýta: Bude povinná karanténa platiť aj pre politikov ktorí nie sú zaočkovaní? Aj pre Matoviča?
Facebooková stránka Nekŕmte nás odpadom prebrala príspevok neznámeho občana. Ten sa pýta, či povinná karanténa po návrate z dovoleniek bude platiť aj pre našich nezaočkovaných politikov. „Alebo to bude zas na výnimku?“ pýta sa.... Čítať ďalej
30 | 06 | 2021 | Petra Demková