Pfizer dostal od Britov rekordnú pokutu, takmer 100 miliónov eur! Dôvodom bola jeho „nenažratosť“
07 | 07 | 2021 I Jozef Uhlárik

Spoločnosť Pfizer, zdá sa, nebude mať iba obrovské zisky z očkovania proti koronavírusu, ale dostala i riadne mastnú pokutu. Americkému výrobcovi liekov ju uložili britské úrady. A to vo výške takmer 100 miliónov eur!


Americký liekový gigant dostal obrovskú pokutu podľa informácií portálu ekonomika.sme.sk kvôli zvýšeniu ceny lieku na epilepsiu o 2 600%! Aj na tomto prípade je vidieť, aké „nenažrané“ sú zahraničné farmafirmy, a prečo tak tlačia na očkovanie ich vakcínami a ruský Sputnik nechcú nevpustiť na európsky trh.
Dôvodom bolo zvýšeniu ceny lieku na epilepsiu až o 2 600 percent!

Okrem americkej firmy Pfizer dostala od britského protimonopolného úradu rekordnú pokutu aj distribučná firma Flynn Pharma. „Obidve spoločnosti si účtovali „prehnané a nespravodlivé ceny“ za liek, ktorý v Británii užíva 48 tis. ľudí,“ uviedol v stredu britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA). Spoločnosti Pfizer úrad uložil pokutu 89,4 mil. britských libier, čo je v prepočte takmer 98,5 milióna eur a firmu Flynn Pharma pokutoval sumou 5,2 mil. libier (6,1 mil. eur). Úrad uviedol, že firmy Pfizer a Flynn Pharma zrušili oficiálnu obchodnú značku Epanutin, čiže názov firmy Pfizer pre kapsuly fenytoínu sodného, a mohli tak zvýšiť cenu, ktorá bola vyššia až o 2600%. Spoločnosť Pfizer rozhodnutie britského Úradu pre hospodársku súťaž a trhy odmietla a vyhlásila, že Epanutin bol stratový produkt. Dohoda s firmou Flynn Pharma pomohla zabezpečiť dodávky lieku pre pacientov.

„Ide o najvyššiu pokutu zo strany CMA, ktorý tým vyslal jasný odkaz sektoru, že sme odhodlaní zasiahnuť proti takémuto správaniu sa a chrániť zákazníkov, vrátane Národnej zdravotnej služby (NHS), a daňových poplatníkov pred zneužívaním,“ povedal vo svojom vyhlásení Philip Marsden, ktorý viedol prešetrovanie. Pfizer aj Flynn Pharma plánujú odvolanie. Pfizer uviedol, že zvýšená cena lieku je stále o 25 až 40% nižšia v porovnaní s ekvivalentným liekom od iného dodávateľa pre britskú Národnú zdravotnú službu. Zvláštne je, že firma Pfizer mala problémy už v minulosti za jej neetický prístup. A takejto spoločnosti majú Slováci hnaní do vakcinácie svojou nenávidenou vládou dôverovať?

Krčméry, Jarčuška aj Kalavská s manželom sa zúčastnili kongresu v Miami, ktorý sponzoroval Pfizer
Na stránke inenoviny.sk sa objavil článok aj s dokumentáciou, z ktorej vyplýva, že naši poprední vedci, ktorí v prvej línii bojujú za očkovanie, sa v minulosti zúčastňovali lukratívnych kongresov. Jedným z nich bol kongres v Miami. Účasť im platil... Čítať ďalej
26 | 06 | 2021 | Petra Demková