Baránek: Kľačať, či nekľačať. Sme bezduchí idioti pravdy niekoho iného?
15 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Tony popola. Aj svojho, aj cudzieho si sypeme na hlavu. Strácame pravdu, rozum, vzdávame sa histórie.
Stávajú sa z nás bezduchí idioti pravdy niekoho iného. Ani zdravý rozum, ani historická pravda, ani logika. Prepína všetkým. Osprostievame, kľačíme, prekrúcame históriu. Prenášame vinu na ľudí, ktorí nič neurobili a čo je hlavné! Prenášame ju cez celé generácie." Citát Ján Baránek.


Politický analytik Ján Baránek je známy svojou otvorenosťou. Namiesto diplomatických, takmer nič nehovoriacich fráz, volí radšej štýl "Čo na srdci, to na jazyku". Vo videu, ktoré zverejnil na kanály youtube hodnotil dve udalosti predchádzajúcich dní. Slovenskú futbalovú reprezentáciu v spojitosti s nepokľaknutím na znak solidarity s rasizmom. A dvomi vetami sa vyjadril aj k stretnutiu amerického prezidenta Joea Bidena s prezidentkou Zuzanou Čaputovou na samite NATO.
Uštipačne k samitu

"Nehodné serióznej analýzy a tak nejdem analyzovať. Konečne má naša prezidentka seriózne promo. Stretla sa s Bidenom, aj keď iba na samite NATO." Povedal politológ k stretnutiu Joea Bidena so Zuzanou Čaputovou.
Zdesenie z diskusie o tom, či pokľaknúť, alebo nepokľaknúť

Politológ Baránek sa vo videu zamýšľa nad tým, čo chcú futbalisti krajín pokľaknutím pred zápasmi vyjadriť. Je pobúrený tým, že vôbec takáto diskusia na Slovensku a v strednej Európe vznikla. Vracia sa do ďalekej histórie U.S.A., k otrokárstvu. Do obdobia, keď Amerika prekvitala pod rukami osadníkov, ktorí na jej vybudovanie využívali otrokov z Afriky.

Deň po očkovaní zomrela mladá pracovníčka radnice v Nitre. Súvislosť preverujú
Na radnici v Nitre zažili šok. Ich 39 ročná kolegyňa, plná života, zomrela v noci po podaní druhej dávky vakcíny proti Covidu. Dostala očkovaciu látku spoločnosti Pfizer. Súvislosť preverujú. Informuje denník SME. Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Petra Demková

Optika 21. storočia

"My sme vtedy nežili. Nemôžeme posudzovať optikou 21. storočia otrokárstvo v Amerike. Maslo na hlave majú obyvatelia Ameriky. Prenášať historickú nespravodlivosť z 18., 19. storočia do súčasnosti môže iba idiot," hovorí.

Spomenul aj prípad bieleho policajta, ktorý na ulici zabil Afroameričana. O deň neskôr sa na mieste začali protesty. Baránek pripomenul, že protesty sa zvrhli do okupácie, drancovania, ponižovania ľudí bielej farby pleti. "Čuduj sa svete. Niektorí sa nechali ponižovať a robilo im to natoľko dobre, že bozkávali obuv vandalov. Bol to vandalizmus a farba pleti nedáva nikomu nárok na porušovanie legislatívy. Ani na to, aby bola inak chápaní," hovorí.
Neťahajme do toho Európu

Baránek sa vo videu pýta, prečo má Európa pociťovať vinu za Ameriku. Podľa neho je nezmysel žiadať od našich futbalistov, aby kľakali na znak solidarity s rasizmom, ktorý sa deje v Amerike.  Poukazuje na rasizmus aj v Austrálii a na Novom Zélande a pýta sa, prečo sa nekľaká na znak solidarity aj tam žijúcim obyvateľstvom.

Odpoveď prichádza po chvíli. "Lebo Austrália je malá, je ďaleko a nemá taký dopad na naše životy ako U.S.A. Premiér v Austrálii nemieša karty vo svetovej politike tak, ako ich mieša Amerika. Pokľaknutie nie je o solidarite. Je o plytkom divadelnom prejave," hovorí.

Belousovová: "Prezidentke Čaputovej spadla maska zaklínačky hadov a vycerila zúbky"
Politička Anna Belousovová na sociálnej sieti poriadne skritizovala stretnutie prezidentky Čaputovej s americkým vodcom Bidenom. Skôr ako stretnutie na najvyššej úrovni to vidí ako stretnutie "na stojáka". "Prezidentka Čaputová informuje o... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Civilizácia sa stavia na hlavu

Baránek vyjadruje spokojnosť s rozhodnutím Slovenského futbalového zväzu. "Som rád, že nepokľakli. My nemáme čo kľačať za to, že biely policajt zadusil Afroameričana. Čo s tým máme spoločné? A ostatní belosi v U.S.A.? Veď nech si to rieši policajt, ktorý to urobil," hovorí.

Je spokojný, že na Slovensku nie je veľa šialencov, ktorí sú poznačení masochizmom a menejcennosťou. Tým, že sa inak nevedia realizovať a ako aktivisti využívajú rasovú nespravodlivosť. "Stane sa z nich aktivista, ktorý bude vymýšľať kraviny a čím väčšiu kravinu vymyslí, tým väčší priestor dostane," upozorňuje.
Prepína všetkým

"Tony popola. Aj svojho aj cudzieho si sypeme na hlavu. Strácame pravdu, rozum, vzdávame sa histórie.
Stávajú sa z nás bezduchí idioti pravdy niekoho iného. Ani zdravý rozum, ani historická pravda, ani logika. Prepína všetkým. Osprostievame, kľačíme, prekrúcame históriu. Prenášame vinu na ľudí, ktorí nič neurobili a čo je hlavné! Prenášame ju cez celé generácie. Nikto nemôže za to, čo urobili iní, čo urobili predkovia," dodáva.

V závere videa na youtube kanály blahoželal futbalistom k výhre nad Poľskom a že dostali rozum a nepokľakli.

Judita Laššáková: Lipšic je poprepájaný s množstvom politikov. Nedá sa to ignorovať
"Lipšic je politicky exponovaná osoba. Bol ňou aj vtedy, keď sa hral na advokáta. Je tak intímne poprepájaný s množstvom politikov v najvyšších ústavných funkciách, že sa to jednoducho nedá ignorovať. Z tohto pohľadu sa dostal Úrad špeciálnej... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová