Pozor! Smrtiace komáre sú už na Slovensku. Vajíčka nakladú v akejkoľvek nádobe s vodou
12 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová
Na Slovensku sa objavili smrtiace komáre. Na pozore by malo byť predovšetkým južné Slovensko. Ide o pôvodne ázijského komára Aedes japonicus japonicus. Lokality s pozitívnym výsledkom boli potvrdené v Bratislave, Košiciach, Prešove a vo Zvolene. Vajíčka nakladú v akejkoľvek nádobe s vodou.

Výskyt tohto druhu okrem vplyvu na biodiverzitu môže mať aj medicínsky dosah. Invázne komáre prenášajú veľké spektrum patogénov. Napríklad aj vírusy japonskej encefalitídy, chikungunya, dengue alebo aj Zika.

Pre oblasť Slovenska však tvorí riziko najmä prenosu už cirkulujúcich patogénov akým je aj západonílsky vírus. Ten bol zaznamenaný hlavne na juhu Slovenska. Informáciu PR manažérky Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Zuzany Vetrecin Čeplíkovej priniesol portál Startitup.
Monitorujeme výskyt inváznych druhov komárov na Slovensku

SAV pri monitorovaní výskytu inváznych druhov komárov na Slovensku spolupracuje s mnohými inštitúciami v krajine. Podľa Startitup aj s niekoľkými dobrovoľníkmi. Kontrolujú miesta, ktoré by sa komárom mohli páčiť a kde hrozí ich stabilné osídlenie. "Pre monitoring sú dôležité miesta možného dovozu-introdukcie, ako diaľnice a letiská,“ priblížila Viktória Čabanová, odborníčka Biomedicínskeho centra SAV na komáre.

Čo ľudia nevedeli o wuchanskom víruse a Bidenových obchodných prepojeniach na Čínu (Dinesh D'Souza)
Komentár Dinesha D'Souzu (The Epoch Times) Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Na nových územiach vedia klásť vajíčka do akýchkoľvek nádob s vodou

Identifikácia liahnísk je dôležitá pre výber miest, na ktorých sa uskutočňuje monitoring. „V natívnom prostredí na kladenie vajíčok vyhľadávajú tieto komáre najmä dutiny stromov, preto nie je prekvapivé, že v nových oblastiach vyhľadávajú veľmi podobné dutiny rôzneho typu. Ich vajíčka sú napríklad importované v pneumatikách, v ktorých stojí voda,“ povedala Čabanová. Vajíčka vedia klásť do akýchkoľvek nádob s vodou. Prezývajú ich aj ako kontajnerové komáre.

"Ako prevenciu pred množením odporúča odborníčka na komáre starať sa o všetky nádoby s vodou, ako sú napríklad vedrá, sudy, odkvapy, kvetináče či vodné fontány. Podľa nej stačí v nich raz za týždeň vymeniť vodu, alebo ich prekryť, aby do nich samičky nevedeli naklásť vajíčka," píše portál Startitup.

Iránske lode preplávali cez Atlantik a „šíria zbrane v našom susedstve“, tvrdí znepokojený šéf Pentagónu
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca