Matovič zadlžil Slovensko a naše deti o ďalších 3,74 miliardy eur. Parlament mu to odkýval
28 | 05 | 2021 I Aneta Leitmanová
Minister financií Igor Matovič zadlžil Slovensko a naše deti o ďalších 3,74 miliardy eur. Parlament mu to ľahkovážne odkýval. Opozícia a aj koaličná SaS hlasovali proti tomuto hazardu s našou budúcnosťou.

Celkové výdavky štátneho rozpočtu budú v roku2021 vyššie až o 3,74 miliardy eur. Dosiahnu tak 27,6 miliardy eur. Národná rada (NR) SR v piatok schválila novelu zákona roka, ktorú prerokovala v zrýchlenom režime. Podporilo ju 79 zo 127 prítomných poslancov, informuje TASR.

Vládny návrh pôvodne počítal so zvýšením o necelých 3,4 miliardy eur. Zvýšenie o ďalších takmer 351 miliónov eur vyplynulo z pozmeňujúceho návrhu z výborov, ktorý rovnako prešiel.

Rovnako ako výdavky sa zvýši aj plánovaný schodok rozpočtu. Stúpne z necelých 8,1 miliardy eur až na 11,8 miliardy eur. Zvýšenie rezervy na výdavky súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19 predstavuje ešte o 294,9 milióna eur viac, teda spolu 2,7 miliardy eur. Upravili sa aj jednotlivé sumy položiek patriace pod túto kategóriu.

"Je mi úprimne ľúto, že vám musím oznámiť, že sa vám v blízkej budúcnosti zvýšia dane," vyhlásil predseda finančného výboru NR SR Marián Viskupič z koaličnej SaS. "Splácať to budeme my všetci a nielen my, ale aj naše deti a aj naše vnúčatá," upozornil.

Na prudké zvyšovanie dlhu poukázal aj predseda opozičného Smeru Robert Fico, podľa ktorého už dosahuje takmer 65  percent HDP. "Deficit sa pohybuje na úrovni viac ako 10 percent. To sú čísla, ktoré sú nezvládnuteľné. Ako to chcú všetko do budúcnosti zaplatiť? Jedinú cestu, ktorú majú, je, že to budú vyťahovať ľuďom z peňaženiek," upozornil Fico. Na pomoci s boji s covidom by sa podľa neho mali zúčastniť aj banky, v nich vidí možný zdroj financovania potrebných výdavkov.

"Brutálne" zvyšovanie výdavkov podľa Fica svedčí o tom, že vláda nie je schopná čerpať peniaze z eurofondov a ďalších nástrojov EÚ.