Draxler: Pravú oligarchiu ešte len ide vytvoriť nová politická generácia. Podľa nôt „vyspelého západu“
28 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Bohatší budú ešte bohatší a chudobní ešte chudobnejší. Aj takto by sa dal v skratke parafrázovať status, ktorý napísal exminister školstva Juraj Draxler. Názorne v ňom ukazuje, ako to prebiehalo za posledné obdobie v USA a čo sa môže udiať aj u nás.


Už aj Slovensko nastupuje na cestu boháčov, ktorých počet sa po roku 1989 zvyšuje. Ba narastá aj objem ich majetkov. Prirodzene, takýto trend sa nepáči najmä ľavicovým politikom, medzi ktorých patrí aj Juraj Draxler. V statuse na sociálnej sieti ukazuje, akým smerom sa môže ubrať aj Slovensko a čo ho na konci tej cesty môže čakať.
Akumulácia bohatstva u naj, najbohatších ľudí sa stále zrýchľuje

Draxler priznáva, že si práve prečítal najnovšie štatistiky distribúcie majetku v USA, kde 50 najbohatších rodín dnes už vlastní toľko bohatstva, ako 165 miliónov najchudobnejších Američanov. „Alebo inak: kým v roku 1980 400 najbohatších Američanov vlastnilo len približne 2,5 percenta HDP krajiny, dnes je to - pozor, takmer 20 percent! Pritom pred rokom to bolo len pätnásť percent. Tá akumulácia bohatstva u naj, najbohatších sa zrýchľuje,“ šokuje číslami exminister.

Dodáva, že v Amerike za posledných 20 - 25 rokov takmer vymizla klasická stredná trieda. „My sme si ju počas našej slávnej ekonomickej transformácie ani nestihli vytvoriť. Vyrástla tam kompletná oligarchická trieda, ktorá takmer dokonale kontroluje médiá a najmä politikov,“ obracia pozornosť na Slovensko.

Draxler: Na Slovensku je chaos, rozbroje a nevraživosť. Ako by mohli zvládnuť ďalšie tri roky?
Slovensko je opäť vo víre diania zaujímavých vecí na politickej scéne. Všimol si toho aj exminister a najnovšie i burič a kritik súčasnej vládnej koalície Juraj Draxler. V statuse na sociálnej sieti pospomínal niekoľko zaujímavých vecí, ktoré sa za... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Systém, v ktorom iní bohatnú rýchlejšie ako bežní ľudia

U nás sa, podľa Draxlera, zatiaľ len hráme na oligarchov, ale tých pravých ešte len ide vytvoriť nová politická generácia, podľa nôt z "vyspelého západu", pritom tie noty sú veľmi podobné. „Presvedčia vás o skvelých ekonomických riešeniach (rovná daň, druhý dôchodkový pilier). Len akosi na tom iní bohatnú oveľa rýchlejšie ako vy. Presvedčia vás, že je úplne normálne brať si kadečo na dlh, najmä bývanie. A potom zisťujete, že ste dlhovým otrokom. A keď vám rozvrátia vaše štvrte, kde ste vyrastali, prudkým prílevom imigrantov, povedia, že to treba, lebo demografická kríza. A ak sa sťažujete, tak ste rasisti,“ upozorňuje Draxler na to, čo nám hrozí.

Koalícia týmto svojím cirkusom potápa celé Slovensko, konštatuje exminister Draxler
Dunajský pivovar pred pár dňami zverejnil na svojom statuse fotografiu aj s koaličnými politikmi, ktorí sú na čiernej listine podniku, a tak v ňom nebudú obslúžení. Pobavilo to aj expolitika Juraja Draxlera, ktorý sa tomu, rovnako v statuse, trošku... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Zmätok v hlavách ľudí je pre tých skutočne vplyvných vlastne super

K takejto „Amerike“ podľa exministra smerujeme aj my. A veľmi rýchlo. „Aj preto, že ľudia sa proti tomu proste nevedia brániť, sú zmätení. Zvaľujú všetko zlo na politikov, či politické strany. Presne podľa západných scenárov, kde sa tlač vo veľkom naváža do skorumpovaných politikov, kým skorumpovaní miliardári sa majú super,“ konštatuje Draxler.

Pripomína, že veľa sa hovorí o politickej korupcii, aby si nikto nevšímal korporátnu korupciu. „A ľudia sa tomu prispôsobujú, žijú rôznymi hoaxami a konšpiráciami, často veľmi hlúpymi. A mocenskej triede to vyhovuje, aj keď sa hlavné médiá akože pohoršujú. Lebo ten zmätok v hlavách ľudí je pre tých skutočne vplyvných vlastne super,“ myslí si exminister.



„Buď v nasledujúcich rokoch dokončíme príbeh ´transformácie´ po roku 1989 a úplne to tu ovládnu politickí otroci veľkých medzinárodných korporátnych štruktúr, propagandistické think-tanky a ich novinárski kolegovia a staneme sa kompletne spoločnosťou otrokov, alebo sa staneme v tradičnom zmysle európskejšími, sebavedomejšími, chytrejšími a začneme si budovať chytré domáce hospodárstvo, lepšie inštitúcie, silnejší štát,“ píše Juraj Draxler. Priznáva, že ani sám nevie, ako to celé vlastne dopadne.

Draxler: Oni nemajú hanby a ani sa neboja, či to ľudí naštve. Je im to jedno!
Vlna kritiky sa už vznáša aj na nového ministra zdravotníctva, ktorý si dosadil za štátneho tajomníka muža, ktorý podľa exministra Juraja Draxlera je „testovací veľkopodnikateľ“. Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik