"Čo je toto za šialenú chobotnicu? Čo sú toto za mafiánske praktiky?" pýta sa Blaha
21 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Zvláštne dianie okolo Slovenskej informačnej služby (SIS), prirodzene, nemohlo uniknúť ani opozičnému Smeru-SD, ktorého podpredseda Ľuboš Blaha v statuse zareagoval na tajnú schôdzku našich najmocnejších politikov. Stretnutie, aké tu ešte nikdy nebolo, malo navyše prazvláštny kontext.


„Tajnú“ schôdzku mal zorganizovať nový riaditeľ SIS Michal Aláč a zúčastnili sa na nej aj naši traja najvyšší ústavní činitelia či šéf špeciálnej prokuratúry. Ako píše Ľuboš Blaha v statuse z tajného stretnutia neexistuje žiadny úradný záznam, pričom v takomto zložení sa takéto zloženie, a navyše na pôde SIS, u nás doteraz nikdy nestretlo. Hovoriť sa vraj malo o veľkých kauzách a mocensko-spravodajských hrách.
Celé to pripomína skôr temné stretnutia Cosa Nostry

„Zmocnila sa štátu Matovičova mafia?“ pýta sa hneď v úvode statusu Ľuboš Blaha reagujúc na tajnú schôdzku najmocnejších politikov štátu, vrátane prezidentky Čaputovej, premiéra Hegera, predsedu parlamentu Kollára a šéfa špeciálnej prokuratúry Lipšica na pôde SIS. „V takomto formáte sa papaláši nestretli ešte nikdy. Takto tajomne sa na pôde tajných služieb sa najvyšší ústavní činitelia nezvyknú stretávať, pripomína to skôr temné stretnutia Cosa Nostry,“ píše ďalej podpredseda Smeru-SD, podľa ktorého bolo stretnutie také utajené, že z neho neexistujú záznamy. Hovorilo sa vraj o veľkých kauzách, o „mocensko-spravodajských hrách“ v SIS, o ovplyvňovaní vyšetrovaní. Blaha tiež pripomína, že minulý týždeň skončil v NAKA jej šéf Zurian a včera sa na verejnosť dostala informácie, že Zurian obvinil ex-premiéra Matoviča z toho, že do SIS dosadil hlavného kajúcnika Makóa.

„Na základe ktorého výmyslov tu Matovičovci rozbehli politické čistky a Milana Lučanského to stálo život. Každý si vie zrátať dve a dve. Jeden deň sa zistí, že Makó mohol byť Matovičov tajný agent a druhý deň najvyššia elita štátu rieši v utajenej miestnosti „mocensko-spravodajské hry“ a ovplyvňovanie vyšetrovania,“ konšpiruje Blaha, ktorý sa vzápätí pýta: „Čo je toto za šialenú chobotnicu? Čo sú toto za mafiánske praktiky? Čo majú čo politici zasahovať do vyšetrovaní? Ako je možné, že tajné služby sú zneužívané na spravodajské hry v slovenskej politike?“

Absolútny škandál: Šéf SIS Aláč zasahuje do trestného konania. Asistovalo mu pri tom celé vedenie štátu
20 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová

Toto smrdí najväčšou spravodajskou hrou v dejinách

Podľa podpredsedu Smeru-SD bolo pikantné, že na temnom summite papalášov chýbal Igor Matovič, ktorý je dnes hlavným podozrivým z toho, že prostredníctvom Makóa tu roztočil politický teror, aký nemá na Slovensku obdobu. „Žeby už nebolo možné ututlávať, aká temnota sa rozliezla tajnými službami? A že národná bezpečnosť je v ohrození, pretože Matovič zneužil svoje postavenie ako nikdy nikto v dejinách?“ pýta sa opäť Blaha, podľa ktorého ak sa v jednej miestnosti na tajnom stretnutí zídu hlavné americké spojky ako Lipšic, Čaputová, Kolíková či Heger, budú sa diať veľké veci.



„A keď sa títo ľudia stretnú s tajnými službami a nie sú schopní o tom normálne informovať verejnosť, znamená to, že v ohrození je nielen národná bezpečnosť a suverenita Slovenska, ale aj posledné zvyšky demokracie,“ myslí si podpredseda Smeru-SD a dodáva: „Bývalý šéf tajnej služby je za mrežami. Jeho námestník je za mrežami. A Makó je odhalený ako možný Matovičov agent SIS. A matovičovské špičky štátu v centrále SIS kujú pikle. Ide z toho mráz.“ Podľa Blahu toto smrdí najväčšou spravodajskou hrou v dejinách. „A ja sa len tak skromne pýtam pani prezidentky - to takto camorrovsky si predstavujete fungovanie demokratického štátu? Slovensko si zaslúži vedieť, čo sa deje. Predstúpte pred národ a povedzte pravdu o Matovičovi,“ dodáva Ľuboš Blaha na samá záver statusu.

Chmelár: Vyhlásenie prezidentky ohľadom stretnutia v centrále SIS je odporné
"Zásadné porušovanie noriem právneho štátu, ktoré bude mať ďalekosiahle dôsledky na dôveryhodnosť štátnych inštitúcií, je katastrofa. Spôsobí, že každá strana bude chrániť svojich zlodejov, poukazovať na tých druhých a lož sa nebude dať odlíšiť od... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová